Szombathely

2015.03.15. 19:35

Opera diákoktól

Szombathely – Három operaelőadást tart a Művészeti Szakközépiskola a Don Bosco Művelődési Otthonban. John Blow Vénusz és Adonisz című darabját mutatják be, amelyet a zenetörténet a Dido és Aeneas előképeként tart számon.

Merklin Tímea

Március 17-én (kedden) és 18-án (szerdán) este 19 órakor egy-egy felnőtteknek szóló bemutató lesz, 17-én kedden 14 órakor középiskolás és általános iskolai felső tagozatos diákoknak szóló, rövid ismertetésekkel színesített főpróba-előadás lesz. Az operaelőadásokra a belépés ingyenes, de az iskola alapítványa felajánlásokat köszönettel elfogad.

1995-ben, születésének 20. évfordulóján a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola zenei tagozata a Bartók Teremben színpadra állította Henry Purcell: Dido és Aeneas című kisoperáját, amely nagy sikert aratott. 20 év után, a 40 éves évforduló alkalmából a művészeti szakközépiskola ismét nagy fába vágja fejszéjét.

A 2015 márciusában bemutatandó zenés színpadi darabot, a Vénusz és Adoniszt a zenetörténet a Dido és Aeneas elődarabjaként tartja számon. Szerzője, John Blow (1649-1708), aki Purcell tanára és jó barátja volt, masque-ként, zenés álarcos játékként definiálta, de a szakma az első végigkomponált angol nyelvű barokk operaként tekint rá.

A kisopera Vénusz istennő és a halandó vadász, Adonisz szerelméről mesél a zene nyelvén. A prológ és a három rövid felvonás alatt pásztorok, vadászok, gráciák, cupidók énekkel és táncokkal veszik ki részüket a történetből.

A művet a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola diákjai adják elő. Az énekes szólisták betanítását az a Czeller Krisztina vállalta, aki a 20 évvel ezelőtti Dido-produkció címszereplője volt, jelenleg az iskola klasszikus ének tanára. A díszleteket, jelmezeket, nyomdai anyagokat az iskola képző- és iparművészeti tagozatának diákjai és művész tanárai készítették Magyarósi Richárd, Sellyei Tamás Ottó, Somogyi Tamás, Sztefanuné Mengesz Ágnes, Varga Bernadett és Veres Éva vezetésével.

A színpadi felkészülést Benke Éva Radnóti-díjas szombathelyi színházpedagógus, a korabeli táncok betanítását Kovács Gábor, a zenei tagozat egykori tanára, a Szegedi Tudományegyetem historikus táncokból Angliában doktorált professzora vezette. Az előadás zenei irányítását és a hangszeresek felkészítését az iskola művész tanárai, a Liszt-díjas Kalló Zsolt Phd., valamint Paulik Ákos és Prehoffer Gábor végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!