Szombathely

2015.03.06. 09:10

Szent Márton ereklyéje - A Szombathelyi Egyházmegye plébániái fogadják az ereklyét

Folytatódik sorozatunk, amelyet Szent Márton életéről, kultuszáról indítottunk. Ma a szent ereklyéjéről és az ereklyekultuszról olvashatnak.

A Szent Márton Jubileumi Évhez közeledve a Szombathelyi Egyházmegye plébániái fogadják Szent Márton ereklyéjét. A cél, hogy ezzel is az összetartozást fejezze ki az egyházmegye és a hívek jobban megismerjék Márton életét, szellemiségét, lelkületét, és az ő példája nyomán váljanak Krisztus követővé, jobb keresztényekké. A Katolikus Egyházban az ereklyetisztelet tágabb értelemben a vallásosság erényének, szoros értelemben az imádásnak és a szentek tiszteletének megnyilvánulása. A vallástörténet tanúsága szerint a körmenetekben, érintésben, csókban kifejeződő ereklyetisztelet alapja a hit, hogy a próféták, üdvhozók, hősök és más szentek ereje haláluk után is hat; célja az ebben az erőben való részesedés.

Szent Márton sírjánál Tours-ban előbb kápolna, majd bazilika épült, amelyet már a meroving és karoling királyok is látogattak. Ereklyéit először a kriptában, az oltár alatt lehetett megtekinteni. Szent Márton kultusza folyamatos volt a középkor végéig, sírja nemzeti zarándokhely és az európai zarándokútvonal fontos állomása volt.

A Katolikus Egyházban az ereklyetisztelet tágabb értelemben a vallásosság erényének, szoros értelemben az imádásnak, és a szentek tiszteletének megnyilvánulása. Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

A 18. századból van több feljegyzésünk is arról, hogy Szombathelyen is található a szentnek ereklyéje. Domonkos szerzők mellett Bél Mátyás 1740 körül keletkezett írása említi, hogy a Szent Márton-templomban, a domonkos atyák őrzik a szent ezüstbe foglalt ujjcsontját. Csak Szent Márton napján helyezték ki megtekintésre és ekkor mindig sok zarándok érkezett a templomba. Ez az ereklye indult zarándokútra az egyházmegyében.

Szombathelyre Mária Terézia adományából is került Szent Márton-ereklye, amelyet Szily János püspöknek küldött az új egyházmegyei szeminárium felszentelésekor.

A legújabb korban Szombathely 1913-ban kapott Szent Márton-ereklyét Renou tours-i érsektől, amit a székesegyház Szent Márton-oltárán egy akkor készült hermában helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!