Szombathely

2015.04.02. 10:44

Opera és gépészet? - A szombathelyi középiskolában jól megfér egymás mellett a két dolog

Ötven gépiparis diák ismerkedett az operák világával. Az operakalandnak április elsején volt az utolsó állomása Szombathelyen.

Budai Dávid

Véget ért az operát népszerűsítő program a Gépipariban.  Ötven gépiparis diák és négy kísérőtanár (Kiss Éva, Bogáth Péter, Molnár Zoltán és Samu Sándor) tavaly október elején az Erkel Színházban Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját tekintette meg. Az előadásra az ország különböző oktatási intézményeiből mintegy 1700 diák érkezett.

Gépiparis diákok az Erkel Színházban Fotó: Gépipari szakközépiskola

December 13-án pedig Ambrus Ákos, a Magyar Állami Operaház magánénekese látogatott a Gépipari szakközépiskolába. Előadásában zenetörténeti, operatörténeti, színpadtechnikai érdekességek is szerepeltek, de a művész beszélt a hangképzésről, a hang fizikai sajátosságairól, az opera határterületeiről (a sikeres és nagy költségvetésű musicalekről: az Oroszlánkirályról és a Pókemberről) és a megújulás fontosságáról (az „új opera” kezdeményezésről). Az előadás alatt több zeneműbe is belehallgathattak a diákok, találkozhattak az elmúlt évtizedek operanépszerűsítési törekvéseivel és azok magyar vonatkozásaival.

Várkonyi Zoltán (jobbra) segítségével kellékeket próbálnak fel a diákok Fotó: Gépipari szakközépiskola

Várkonyi Zoltán, a Magyar Állami Operaház balettművésze április 1-jén tartott előadást az iskolában. Bemutatott részleteket ismert és kevésbé ismert előadásokból, szólt Seregi László koreográfus munkásságáról, a táncosok feladatairól, felkészüléséről, kulisszák mögötti perceikről és a használt kellékekről is. Kiemelt magyar vonatkozásokat, Shakespeare-művek színpadi feldolgozásait. Az előadás alatt a diákok és tanáraik folyamatosan hallhattak részleteket zeneművekből, felpróbálhattak kellékeket is (többek között a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettben használt műorrot és műfület).A bemutatók végén Bogáth Péter tanár úr köszönte meg a Gépipari emlékérmével és évkönyvével Ambrus Ákos és Várkonyi Zoltán  fáradozását.

A Gépipariban hagyomány, hogy a tanulók helyi programok, osztály- és iskolai kirándulások keretében színházi előadásokat is megtekintenek. A szervezők fontosnak tartják, hogy a diákokban alakuljon ki igény a kultúrára, találkozzanak minél több műfajjal, váljanak színház-, opera- és balettbaráttá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!