Szombathely

2015.05.14. 15:14

Elbontották az evangélikus templom kerítését, de rövidesen újraépítik - Nyár elejére új térrel gazdagodik a város

Szombathely - A szombathelyi evangélikus templom kerítésének a sorsa már tavaly szeptemberben foglalkoztatta a lakosságot.

Budai Dávid

Szerkesztőségünk akkor több olyan sms-t is kapott, amiben olvasóink rosszallásukat fejezték ki a több mint százéves műemlék bontásával kapcsolatban. Mostanra el is bontották a kerítést, ezért a napokban egy olvasónk ismét telefonált az ügyben. Utánajártunk, hogy mi történt.

Gregersen-Labossa György.

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész még tavaly októberben elmondta: a kerítés áthelyezését nem az önkormányzat, hanem a Szombathelyi Evangélikus Egyházközösség kezdeményezte, akkor azt remélték, hogy még 2014-ben befejezik a munkálatokat, ám a közbeszerzési eljárás elhúzódása, valamint az időjárási körülmények miatt csak a napokban tudták folytatni a munkákat. A lelkész érdeklődésünkre hozzátette azt is, hogy a kerítést nem elbontják, hanem áthelyezik, és azt egy új nyomvonalon újra felépítik. Ám ezúttal a templom homlokzata nyitottá válik, és ezáltal az ott kialakuló tér szerves része lesz. Az újonnan létrejött közösségi terület díszburkolatot kap, a téren padokat is elhelyeznek és növényeket is ültetnek majd.

Helyszínrajz

Gregersen-Labossa György hozzátette: a kerítés nagyon rossz állapotban volt, lábazata fölázott, javítására nem lett volna mód, így mindenképpen el kellett volna bontani. A kerítés újraépítése és a közösségi hely megújítása reményeik szerint június végére megvalósul. A város ígéretet tett arra is, hogy a megújuló teret bekapcsolják a város védelmi rendszerébe, vagyis bekamerázzák azt, így nem csak szép, de biztonságos teret is nyer a város. Remélhetőleg mire végeznek a munkálatokkal, a tavaly átadott körforgalom is megszépül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!