Szombathely

2015.05.20. 17:32

Mesélő kórházi mozaik - Óperenciás tenger és tökhintó a folyosón

Szombathely - Hercegkisasszony, Békakirály, óriás, égig érő paszuly - a legismertebb és leggyakoribb mesei motívumok kaptak helyet az új mozaikon.

A premontrei gimnázium diákja készítettek mesés mozaikot a Markusovszky kórház gyermekosztályának. Egy kacsalábon forgó palota a színes mozaik központi eleme, e körül sorakoznak a mesei szereplők és kellékek. Mosolygó alma, csengő barack, hétmérföldes csizma, tökhintó, királyfi, Óperenciás-tenger, boszorkány is látható rajta. Murainé Dancs Jeanette tanár, ikon- és üvegfestő elmondta: „A premontrei gimnázium újraalapításának huszadik évfordulója alkalmából jött az ötlet, hogy ne csak az iskolában legyen mozaik, hanem a városban máshol is." Ezért keresték meg a kórházat, ahol örömmel fogadták az ajándékot. Szeptemberben láttak neki a tervezésnek a gyerekek ötletei alapján, októberben kezdték el a kivitelezést. Színes üvegtáblákat aprítottak fel, és rétegelt lemezre ragasztották a darabokat. Az alkotást 120 gyerek készítette el nyolc hónap alatt.

Tóth Magdolna gitározott a mozaik ünnepélyes átadóján. Fotó: szmk

A mozaik a gyermek-neurológiai szakrendelők előtti folyosó falán kapott helyet. dr. Oroszlán György osztályvezető főorvos elmondta, hogy örömmel fogadták a felajánlást, minden dolgozónak tetszik a mozaik, amely nem csak szép, de haszna is van: – A szakrendelésre érkező gyerekek egy része szorongással küzd, félelem és feszültség van bennük. Ezt az állapotot könnyíti, hogy várakozás közben egy mesevilágban gyönyörködhetnek.

A mozaik otthonosabbá, barátságosabbá teszi a folyosót. A szülők a képek alapján mesélhetnek is a gyerekeknek. A mesemozaik átadása, a gimnázium jubileumi tanévének egyik utolsó állomása volt, már csak a pénteki gála van hátra a Bartók Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!