Szombathely

2015.06.04. 12:31

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár impozáns, barokk stílusú galériás nagytermében 130 éven át nem volt fűtés

Szombathely - Június elsejével hivatalosan is befejeződtek a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár nagyszabású felújítási munkálatai.

Kelemen Attila

Az Egyházmegyei Könyvtárban ünnepi év a 2015-ös esztendő: éppen 130 éve annak, hogy Hidasy Kornél püspök, a Szily János püspök által 1791-ben alapított Székesegyházi-könyvtárat – amely kezdetektől a papi szemináriumban volt – áthelyeztette a szemináriumhoz épített új épületszárnyba. A barokk stílusú, 10x14 méteres, galériás teremkönyvtár Brenner (V.) János építész tervei alapján készült 1884-ben.

A barokk stílusú galériás nagyterem régi-új pompájában. Fotó: Simon Katallin

Simon Katalin gyűjteményvezetőtől megtudtuk, hogy a napjainkban Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár néven ismert bibliotéka és a hozzá tartozó külön gyűjtemények felújítási munkálatai tavaly augusztusában kezdődtek el, és idén május végén fejeződtek be. A beruházási és fejlesztési projekt részeként – a Brenner János Kollégium energetikai felújításával egy időben – sor került a fűtés korszerűsítésére, azonfelül a barokk terem központi fűtésének kiépítésére, ugyanis az impozáns teremben 130 éven át nem volt fűtés.

A fejlesztés kiterjedt a könyvtár számítógépes informatikai infrastruktúrájának kialakítására is. A 10-13 éves korszerűtlen számítógépeket felváltották a nagy teljesítményű, adatbázisok kezelésére is alkalmas PC-k. A könyvtárhasználók mostantól ingyenes Wi-Fi hálózaton keresztül kapcsolódhatnak a könyvtár számítógépes rendszeréhez és a világhálóhoz.

A jubileumot a fenti megújulással, valamint az októberre – a Katolikus Kulturális Hetek eseménysorozat keretében – tervezett kiállítás-megnyitóval ünnepli a könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!