Szombathely

2015.06.05. 16:16

Emléktáblát avattak a százéves szombathelyi repülőtéren

Emléktáblát avattak a repülőtér százéves évfordulója alkalmából, és kopjafát állítottak a nyolcvan éve indult repülőcserkészet emlékére. Az ünnepségen felidézték a repülés történetét és a szombathelyi reptér múltját.

Médiaközpont

Rendhagyó módon egy Falke gép tiszteletkörével kezdődött az ünnepség. Száz éve, 1915-ben alapították meg a szombathelyi repteret, akkor helyezték ide az olasz front megnyitását követően az első világháború új fegyvernemének erőit, a IV. repülő pótszázadot Oswald Róbert parancsnoksága alatt. Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében arról beszélt: a reptér száz éve Magyarország történetének lenyomata, továbbá felidézte a szombathelyi repülőgépgyártást és a belföldi polgári repülés éveit is. Illés Károly alpolgármester személyes élményeit osztotta meg az ünneplőkkel, hiszen maga is másfél éve repül. Elmondta: a város törekszik a reptér fejlesztésére. Felolvasták dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntő levelét, majd megkoszorúzták a reptér száz évének emléket állító táblát.

fotó: Médiaközpont

A reptéren mostantól egy kopjafa is áll, amely a repülőcserkészet alapításának 80. évfordulójára emlékeztet. Szombathelyen működött korábban az 57-es Almási László Repülőcserkészcsapat, amely mára megszűnt, de az ország más részein a cserkészet e különleges szakága ma is létezik. A Győrben működő 459-es Győry Vilmos Cserkészcsapat tagjai például jelen is voltak az ünnepségen, fiatal tagjaik tetszetős egyenruháikban a koszorúzásnál működtek közre.

Az ünnepség végén megáldották az emléktáblát és a kopjafát is. A százéves repülőtér jubileumi évének következő eseménye július elején a Falke gépek nemzetközi találkozója lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!