Szombathely

2015.07.22. 10:16

Hogyan óvja meg kerékpárját a tolvajoktól? - Hasznos tippek bringásoknak

Szombathely – Nincs statisztika arról, hogy hány kerékpárt loptak el az elmúlt időszakban Szombathelyen. Nincs adatbázis sem összességében a kerékpárokról, pedig országszerte egyre több városi rendőrkapitányság regisztrálja a bicikliket.

Bakos Ágnes

– Megfelelő biciklizárra van szükség, ennyit tehetünk – mondta Szabó Gergely. A bringás megmutatta azt a speciális zárat, amit ő használ. Szinte lehetetlen elvágni és kulccsal zárható. Minél masszívabb a lakat, annál tovább tart eltávolítani, és a kerékpáros portálok szerint ha három percnél hosszabb időt vesz igénybe, hogy leszedjék, akkor már neki se állnak a tolvajok.

Arra kell figyelni a bringásnak, hogy stabil tárolóhoz vagy fához, oszlophoz rögzítse a járművét. Lopás ellen ez lehet az egyetlen taktikája a tulajdonosoknak.

Szegeden, Jászberényben és Makón, valamint több budapesti kerületben is működik rendőrségi bicikliregisztráció.

Vas megyében egyik városban sincs olyan rendőrkapitányság, amelyik regisztrálná a bicikliket, hogy lopás esetén könnyebben a nyomára bukkanhassanak a kétkerekűnek.

Gergely csak legyint a felvetésre:

– Olyan sok hasonló próbálkozás volt már. Egyik sem működött igazán. Én a drága, értékes biciklit ki sem viszem az utcára, a városi közlekedésre külön kerékpárt tartok – mutatta a lelakottnak tűnő kétkerekűt, ami nem a tolvajok „álma”, és kevésbé értékes.

Közben vannak, voltak civil kezdeményezések is.

Például a bringareg.hu, ahol sok ellopott bicikli fotóját tették közzé, még térképet is készítettek az egész országról – viszont mintegy másfél éve nem frissül az oldal.

A lopottkerékpár.hu szünetel, a szerkesztők azt írták, „tuningolják az adatbázist”.

Ami élő keresőoldal, az egy facebookos közösség, a Bringa Kereső, ahol lopott és talált kerékpárokról posztolnak fotókat és információkat – vagyis rendőrségi regisztráció nélkül is érdemes fotót készíteni a tulajdonosnak a biciklijéről, hogy a közösségi oldalak segítségével online keresést indíthasson.

Szabó Gergely szerint, akárcsak az autókat, úgy a bringákat is darabokban értékesítik a tolvajok. Úgy fogalmazott, hogy az illegális alkatrész-kereskedelem Mekkája Magyarország.

Szombathelyen a közeli nyugati határ megkönnyíti a tolvajok dolgát: hamar, egy órán belül már Ausztriában lehet az értékes zsákmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!