Szombathely

2015.07.09. 10:17

Mit keres egy éjjel-nappal nyitva tartó sátor egy hétig a szombathelyi Fő téren?

Ha már napok óta képtelen aludni a kíváncsiságtól, hogy mi lehet abban a sátorban, amely Szombathely Fő terén áll vasárnap óta, akkor most könnyítünk a lelkén, ugyanis vettük magunknak a bátorságot és bemerészkedtünk.

Budai Dávid

Kiderült, a Nincs Alku Párt (NAP) telepedett ki egy teljes hétre, hogy a nap 24 órájában rendelkezésére álljon a szombathelyieknek, és megismerkedhessenek az egészen fiatal és apró párttal. A NAP, az Ország Gyűlése Mozgalomból (OGYM) nőtte ki magát idén áprilisban, és eddig mindössze harminc taggal büszkélkedhet. Ha ismerős önöknek az OGYM, az azért lehet, mert ők voltak azok, akik március 15-én kifütyülték Orbán Viktort, és akik kilenc hónapon keresztül sátraztak a Kossuth téren, hogy állandó jelenlétükkel hívják fel a figyelmet a magyar demokráciára leselkedő veszélyekre. Márpedig azokból akadnak szép számmal tudtam meg a párt alelnökétől és szóvivőjétől, Fehér Adrienn Johannától, aki civilben uniós szakértő. Ilyen például a korrupció, a maffiamódszerekkel vezetett állam, az erőszakszervezetek ártatlanok elleni túlkapásai, a bábszínházzá vált parlament, a mindössze látszatként működő ellenzék, valamint a Jobbik megerősödése, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

fotó: Budai Dávid

Céljuk, hogy ez a demokráciát teljesen leépítő diktatórikus rendszer megszűnjön. A három év múlva esedékes választásokon pedig nem kevesebbet szeretnének elérni, mint hogy méltó ellenfélként állhassanak ki Orbán Viktor ellen. Ezért kíváncsiak lettünk, hogy ha már kormányzás közeli helyzetben van a NAP, akkor mire számíthatunk. Először is, koalíciót a Fidesszel és a fő ellenségnek tartott Jobbikkal nem fognak kötni. A többiek szóba jöhetnek, de mint megtudom, nincs alku. A politikusok hatalmának véget vetnének, szétválasztanák a hatalmi ágakat és szakértői kormányt állítanának föl. A Fidesz által újraírt alkotmányt pedig visszacsinálnák, valamint, mivel a párt meglehetősen liberális szemléletű, amennyire csak lehetséges kivonnák a politikát az emberek életéből. Megkérdeztük azt is, hogy mi a véleményük a menekültkérdésről, az adókról, az oktatásról, a türelmi zónákról, az abortusztól és a melegek házasságáról. A menekültkérdést nem látják annyira fenyegetőnek, mint a kormány, és szerintük munkahelyeket kellene teremteni a nehézsorsú embereknek, nem pedig a határokat lezárni. Visszaállítanák a progresszív adózást, mert a mostani rendszert igazságtalannak tartják. Az oktatás alapvetően ingyenes lenne, de a gazdagok és a rossztanulók azért valószínűleg fizetnének. A türelmi zónák kialakítását jónak tartják, mivel szerintük a jelenlegi prüdéria senkinek sem használ. Az abortusz és a melegek házassága már keményebb diónak bizonyult. Úgy vélik, a társadalom még nem érett a változásokra, de nem is ezek a legégetőbb problémák, az első az ország rendbetétele.

Kiderült, a 24 órás Fő téri tartózkodás nem üres lózung, ha szeretnénk, akár hajnali háromkor is feltehetjük kérdéseinket, vagy elmondhatjuk véleményünket, erre egyébként volt is már példa. Megtudtuk, naponta összesen húsz érdeklődővel lehet számolni. Ez a szám szombaton 17 órakor biztosan nőni fog, akkor tart ugyanis beszédet a párt alapítója, Szabó Gábor, de ami ennél is fontosabb, a színpadra ön is fölpattanhat és megmondhatja a magáét, ha ennek szükségét érzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!