Szombathely

2015.08.06. 18:11

Claudius kedvence a győztes - Feindék vörösbora és egy pecöli fagylalt nyerte el az ítészek tetszését

Szombathely - A Savaria Történelmi Karnevál képzeletbeli startpisztolya tizennegyedik éve a karneváli borverseny eredményhirdetésével dördül el. Csütörtökön ismét megtörtént: a karnevál tortája-versenyt másodszor hirdették meg, és az idén van már karnevál fagyija is. A datolya és a karamell mellett dominál benne a só finom! A díjátadást a karneválra tartogatják.

Ölbei Lívia

A Savaria Történelmi Karnevál Legjobb Bora 2015 cím nyertese: Feind Borház, Shiraz Premium, 2013. A Karnevál Tortája 2015 cím nyertese: Claudius Kedvence Claudia Cukrászda, Szombathely (vaníliás-málnás ízesítéssel). A Karnevál Fagylaltja 2015 cím nyertese: Hedónia mÁmor Cukrászda, Pecöl (datolyás, sós karamell szószos, kesudiós ízesítéssel). Hamarosan mindegyiket meg lehet kóstolni.

Az idén is a szakma kiválóságai okleveles borbírák, borszakértők, sommelier-k értékelték az országos borverseny legjobb nedűit a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt százpontos rendszerben. A zsűri elnöki tisztét Márkus Béla sommelier töltötte be. A verseny tisztaságát a dr. Tóth Zoárd közjegyzői iroda munkatársai felügyelték. A borverseny lebonyolítását a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítették.

A felhívásra összesen hat torta és öt fagylalt nevezése érkezett be. Ezúttal is volt amatőr induló, De Jonge Nóra személyében, de főleg a már jól ismert cukrászdák jelentkeztek.

Karneválidőben a Borok utcájában találkozhat a közönség a karnevál legjobb boraival. A szakemberek szerint a tavalyi csapadékos időjárásban is kereshetjük annak okait, hogy a késői szüretelésű fehérborok jóval gyengébb minőségűnek bizonyultak, mint a rozék és a vörösborok. Ez utóbbiak a 2012/13-as évekből valók, mindkettő kiváló évjárat . A vörösboros bizottság nevében Baráth Sándor, a fehérboros bizottság nevében Lukács Szabolcs értékelt. Baráth Sándor egyébként fehérboros vidéken dolgozik (a Somlón), úgyhogy szívesebben bírálta volna a jobbára 2014-ből származó fehér felhozatalt, de hát aki a fehéret bírálja, tudjon mondani valamit a vörösről is . Amint elhangzott, a vörösboros mezőny egészen magas színvonalat képviselt az idén, bár mindent összevetve a száraz fehérborokra sem lehetett panasz. Megállapítottuk, hogy a vörösborok és a rozék között három olyan is volt, amelyet bármikor kóstolnánk. Illetve nem kóstolnánk, hanem fogyasztanánk: mert a dolog akkor dől el, amikor másodszor is nyúlunk a pohár után.

A vörösboros mezőny színvonalát mutatja az a tény is, hogy az első tíz legjobb bor közül nyolc vörös köztük két kőszegi. Ez pedig azt jelzi, hogy a helyi pincészeteknek igenis van keresnivalójuk a versengésben, és ha jó minőséget hoznak, akkor a vakkóstoláson is előkelő helyen végezhetnek .

A nyolcvankét borminta tizenegy borvidék harminchat borászatából érkezett; a legtöbb Villányból. A nyolcvankettőből harminckilenc fehér, hét rozé, harminchat vörös. A bírák tizennyolc bort találtak érdemesnek az arany minősítésre.

A tortáknal már a nevük is csábító: Claudius kedvence, Harcosok csemegéje, Szenátus kedvence, Lucullus tortája, Vitellius öröksége... A cukrásztársadalmat megmozgató Mészáros Gábor hangsúlyozta, hogy a versenykiírás szerint nem csak profi cukrászok indulhattak a karnevál tortája címért, viszont kikötés volt, hogy a mesterművek elkészítéséhez legyen szó tortáról vagy fagyiról kizárólag természetes alapanyagok használhatók. Azon sincs csodálkoznivaló, hogy a címnyertes pecöli fagyiban a karamell és a datolya meg a kesudió mellett a sós íz dominál: Nem mindannyian vagyunk édesszájúak, divat a fanyarabb ízek becsempészése a fagylaltokba is.

A díjnyertes tortarecepteket hamarosan közzéteszik, karneválidőben pedig a remények szerint sok szombathelyi cukrászda és fagylaltozó kínálja majd a karneválra kitalált ízkombinációkat. A karneváli tortákat két Fő téri pavilonban árulják, az Öreg Város Vásárában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!