Szombathely

2015.08.24. 17:40

Emléktáblát avattak Almásy László tiszteletére

Szombathely - Almásy László Afrika-kutató, felfedező, pilóta tiszteletére, születésének 120. évfordulója alkalmából avattak emléktáblát annak a Gagarin utcai háznak a kapuján, ahol 1922 és 1926 között élt.

Médiaközpont

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy Szombathely gazdagsága a múltjában gyökerezik; olyan, hajdan itt élt személyiségek mutatnak példát a következő generációknak, akik tevékenységükkel a kortársak és az utókor tiszteletét is kivívták.

Almásy László regénybe illő életútját Némethy Mária idézte fel (Fotó: Médiaközpont)

Almásy regénybe illő életútját Némethy Mária újságíró, szerkesztő idézte fel. Kiemelte a technikai érdeklődését, különösen az autók és a repülőgépek iránti vonzódását. Beszélt bátorságáról is, a kockázatos, de figyelemre méltó teljesítményeiről, a sportszenvedélyéről. Továbbá szólt kalandos Szahara-expedícióiról, a felfedezéseiről is; arról, hogy miért érdemelte ki a Homok Atyja elnevezést. Megemlítette háborús feladatait, továbbá az üldözött zsidók mentésében játszott szerepét. Elhangzott, hogy Almásy László Mikes János püspök barátjaként és titkáraként élte át a IV. Károly-féle királypuccsot 1921-ben. A cserkészmozgalom aktív résztvevőjeként a fiatalokkal igyekezett megszerettetni a repülést. Almásy kimagasló tetteit egy róla elnevezett sivatagi hegy és egy egyiptomi repülőtér is őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!