Szombathely

2015.08.27. 18:45

Íme, az új sportház - A teljes felújítás októberben fejeződik be

Szombathely - Ötvenöt évvel ezelőtt, 1960-ban épült a szombathelyi Művelődési és Sportház. Az ezer emléket őrző épület most megújulhatott.

Cseszkó Tamás

Legendás koncertek, szalag-avatók, színházi előadások, táncversenyek – hogy csak a legfontosabb eseményeket említsük. Az elmúlt hónapokban az épület jelentősen átalakult, több mint 658 millió forintnyi központi támogatás, valamint 450 millió forintnyi önkormányzati forrás felhasználásával újult meg.

A projektzáró ünnepséget csütörtökön tartották, hangsúlyozva, hogy vannak még feladatok, ám az uniós projekt hivatalosan lezárult. A rendezvényen dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője hangsúlyozta, évtizedes emlékek kötik az épülethez, tízévesen például az iskolai kórussal állt a világot jelentő deszkákra. A miniszter szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban komoly fejlesztések történtek a városban.

Parais István intézményvezető mutatta: több mint 658 millió forintnyi központi támogatás, valamint 450 millió forintnyi önkormányzati forrás felhasználásával újult meg az épület (Fotó: Unger Tamás)

– Ki kell mondani, hogy míg elődeink eladósították a várost, addig 2010 óta dr. Puskás Tivadar polgármestersége idején nagyon komoly eredményeket értünk el – húzta alá Hende Csaba, példaként említve a 86-os út fejlesztését, városrészek megújulását, vagy éppen a gazdaság fejlődését. A megnyitón elhangzott, hogy a politikai ellenfelek most sem tesznek mást, csak fanyalognak, gyalázkodnak, ám az elért sikerekkel ők sem tudnak vitatkozni. Hende Csaba szólt Szombathely kulturális életének sokszínűségéről is. – Már az ókorban is komoly kulturális élet zajlott a városban, gondoljunk csak az Isis-kultuszra. – A kultúra és a civilizáció olyan értékek, amelyeket időnként meg kell védeni – utalt Hende Csaba a jelenleg zajló menekültkérdésre. Mint mondta, a mostani modern népvándorlás kihívásaival is szembe kell nézni, hiszen az fenyegeti országunk létét, nemzeti értékeinket.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik az építő munkában részt vettek, egyúttal kifejezte háláját a Magyar Kormánynak és Szombathely országgyűlési képviselőjének, amiért újabb támogatást biztosított a szombathelyi kulturális élet egyik legfontosabb helyszínének fejlesztésére. Mint mondta, az épületre már igen ráfért a felújítás, amelyet tíz hónap alatt sikerült befejezni.

– A munkálatok során komoly nehézségek merültek fel, így további források igénybevételére volt szükség – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy a teljes felújítás várhatóan október elején fejeződik be. – Az uniós pályázatban vállalt kötelezettségeket már teljesítettük határidőre, most a további építkezés zajlik – hangzott el. Puskás Tivadar arról is beszélt, hogy a felújított létesítmény elkészültét októberben egy nagyszabású gálaműsorral ünneplik majd meg.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő azt javasolta, hogy a jelenleg használatos Művelődési és Sportház elnevezés helyett az épület mostantól a Szombathelyi Agora Ház nevet viselje.

Parais István, az AGORA Kulturális Központ igazgatója a közösségi tér fontosságáról beszélt, mint mondta, az a cél, hogy a szombathelyiek magukénak érezzék a házat.

– Jöjjenek be, legyenek aktív részesei – kérte az igazgató, hozzátéve, hogy a városban működő egyesületekre, civil szervezetekre éppúgy számítanak, mint a helyi művészeti csoportokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!