Szombathely

2015.08.28. 13:40

Légiók a Témaparkban, gladiátorok egymás ellen

A csütörtöki karneváli nyitóceremóniát követően péntek délelőtt elkezdődött a korabeli tábori életet felelevenítő programsorozat a Történelmi Témaparkban.

Médiaközpont

A históriás játékok legnépszerűbb helyszínén seregszemlével kezdődött az esemény. Ennek keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar polgármester megnyitotta a 16. alkalommal megrendezett Savaria Történelmi Karnevál katonai hagyományőrző csapatainak találkozóját. Ezt követően a házigazda Legio Savaria mellett a Legio Apollinaris, a Legio Adiutrix és a Legio Leonum Valentiniani mutatta be a római kori hadviselés legjellemzőbb jegyeit.

fotó : SZMK

„Idén van egy új vendégünk is, Abritus városából, amelyet Savariával körülbelül egy időben alapítottak. Ezt a várost ma Razgradnak hívják. A bolgár város delegációja is részt vett a szemlén és ott lesznek a felvonuláson is” - tájékoztatott Szabadfi Zoltán programszervező.

A karnevál történetében első alkalommal rendeztek szakmai napot a Történelmi Témaparkban. Ennek lényege, hogy a hagyományőrző csapatok előadásait történészekből és régészekből álló szakmai tanácsadó bizottsággal folytatott beszélgetés kísérte.

fotó : SZMK

A bizottság tagjaként Borhy László akadémikus, történész érdeklődésünkre elmondta: védő és támadó fegyvereket, különleges páncélokat, sisakokat, valamint különböző pajzstípusokat is láthatott a közönség. Összességében a kétszer húsz perces bemutatókban a résztvevők felvonultatták az egész római hadseregre legjellemzőbb fegyverzetet és a forrásokból ismert harcászati eszközöket.

Egymásnak feszültek és nem kímélték egymást a Collegium Gladiatorum Hagyományőrző Egyesület tagjai. A bemutatón elhangzott: egy sikeres gladiátor kiképzése komoly költségeket emésztett fel a birodalomban. A szakemberek szerint tévhit, hogy ezek a harcosok hetente vitték vásárra a bőrüket. A gladiátorok egy évben háromszor kockáztatták életüket, és aki kilenc ütközetet túlélt, szabad emberré vált.

Akik pénteken lemaradtak a bemutatókról, azoknak szombaton és vasárnap délelőtt is lehetőségük lesz megtekinteni a római kori katonai táborokat, a gladiátorok harcát, valamint a középkor lovagjainak illetve kevésbé lovagias martalócainak előadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!