Szombathely

2015.08.20. 14:42

Mutatjuk a szombathelyi Parkerdő legmodernebb kiskertjét

Szombathely - Idén is keresték a legszebb kertet és a legrendezettebb utcát a Parkerdei Kertbarát Egyesület hagyományos versenyén. Az eredményeket augusztus 20-án hirdették ki.

A Parkerdei Kertbarát Egyesület 2007 óta minden évben megszervezi a Legszebb kert és a Legrendezettebb utca versenyét, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Míg eleinte alig több mint húszan neveztek be, idén már a 190-et is meghaladta a jelentkezők száma. 2009 óta két kategóriában hirdetnek győztest: egyet a hagyományos, egyet pedig a modern kertek között. A kerttulajdonosoknak dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Sörös István, Sé polgármestere közösen adta át a díjakat.

Az elmúlt hetekben szakmai zsűri járta körbe és értékelte a benevezett kerteket. Az eredmények alapján a hagyományos művelésű kiskertek között Varga Ernő nyert, megelőzve Babos Sándort és Kovács Norbertet. A győztes kertben szépen gondozott szőlőtőkék sorakoznak, a torkos feketerigók miatt hálóval fedve. Többsége rizling, a tulajdonosnak saját bora is van.

Modern kategóriában Gneis Mária kertje lett a legszebb. Fotó: SZMK

- Paradicsomot, paprikát ültettem, szépen teremnek. Az alma- és a szilvafa ágait alá kellett támasztanom, annyi rajtuk a gyümölcs. Nagyon örülök a díjnak – mondta el Varga Ernő, miközben büszkén mutatta munkája eredményét.

A Parkerdőben egyre több a modern művelésű kert, ahol kevésbé a zöldség- és gyümölcstesztés, inkább a kellemes, pihenésre alkalmas környezet kialakítása a cél. Ebben a kategóriában Gneis Mária lett az első, Leposa Ágnes a második, Kondor József a harmadik. A győztes kert igazi zöld oázis, látszik rajta a gondos kezek sok munkája. Nagy felületen gyep terül el – most a sok eső után harsogó zöldben. A tujákat, dísznövényeket szép, szellősen telepítették, a kerti tóban koi pontyok úszkálnak, a szalonnasütőnél bográcsgulyás készül – maga a nyugalom szigete.

- Meglepett a díj, nem számítottam rá, de nagyon örülünk neki. Társasházi lakásban élünk, gyakran jövünk ki ide, szeretjük alakítgatni, csinosítani a kertet. Először csak egy parcellánk volt, később a két szomszédost is megvettük. Minden évben teremtünk valami újat, idén padokat készített a férjem. Itt minden fának, bokornak története van: a platánt például a fiam harmincadik születésnapjára ültettük, de az unokák is kaptak saját fácskát. Gyakran összejön itt a család, ma is várjuk őket délután, mert születésnapom van. Szép ajándék ez a díj – mondta el Gneis Mária.

Idén a Pipacs utcát ítélték a legrendezettebbnek, a névtábla alá hamarosan felkerül a kitüntető címet jelző felirat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!