Szombathely

2015.09.09. 14:28

A Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házban az esélyegyenlőségért dolgoznak

Szombathely - 2012-es újraindulása óta szép eredményeket ért el a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház. Sok programot valósítottak meg, és még több emberen tudtak segíteni.

Vadas Krisztina

A 2012 októberében újraindult szervezet tevékenységében kiemelt szerepet kapnak a roma származásúak, a fiatalok, a gyermekek, a nők és a hátrányos helyzetű falvak. Céljuk ezeknek a csoportoknak a felzárkóztatása, illetve megfelelő tájékoztatása.

Az esélyegyenlőség kiemelt szerepet tölt be az Esélyteremtési Iroda életében. Évente csaknem száz esélyórát tartanak meg az általános- és középiskolákban, szakemberek és érintettek bevonásával. Az órákkal szeretnék a fiatalokat a hátrányos helyzetű csoportokkal szemben érzékenyíteni, valamint szemléletüket formálni. Emellett minden évben megvalósul egy esélyegyenlőségi nap is, amit rendszerint tavasszal az Aranyhíd Nevelési-, Oktatási-, és Integrációs Központban tartanak a LOGO Ifjúsági Szolgálattal karöltve. Itt a fiatalok különböző helyszíneken, különböző fogyatékkal élők életét tapasztalhatják meg.

Vass István, az iroda vezetője

Az idősebbeknek tanácsadással segítenek: az Egyenlő Bánásmód Hatóság Vas megyei referense, dr. Jójárt Ágnes, havonta két alkalommal tart fogadóórát az Esélyteremtési Iroda közösségi terében. - Hangsúlyozzuk, hogy nálunk bárki segítséget kérhet – mondta Vass István, az intézmény vezetője.

Az irodában e-pontot is működtetnek. Aki munkavállalással kapcsolatos ügyben szeretne segítséget kérni, annak önéletrajz és motivációs levél írásában, valamint a munkakeresésben is segítenek.

A közösségi tér több funkciót is ellát, egyrészt kiállítótérként működik, amit amatőr alkotók használhatnak munkáik bemutatására. Emellett sporttérként is funkcionál, az Összetartás Sportegyesülettel együttműködésben a fogyatékkal élőknek és ép társaiknak biztosítanak sportolási lehetőséget: asztalitenisz, bocsa és darts várja a mozogni vágyókat.

Az önkéntesség népszerűsítése is fontos eleme az iroda programjának. Nemrég több önkéntes akciót is szerveztek, például Rábahídvégen, ahol a templomot és a templomkertet tették rendbe az önkéntesek.

- Természetesen még több helyszínre szervezünk ilyen akciókat, hiszen most is megtapasztalhattuk, hogy mekkora közösségformáló ereje van az önkénteskedésnek – mondta Vass István.

Programok tekintetében is mozgalmas időszak elé néz az Esélyteremtési Iroda: továbbra is több helyszínen valósul majd meg családi nap, újra lesz „roma ki mit tud" a rendőrséggel együttműködésben, de a jeles napokra (idősek világnapja, önkéntesség világnapja) is szerveznek programokat az iroda munkatársai.

Az iroda elérhetősége: 9700 Szombathely, Óperint utca 1.

H-Cs 8:00-16:00

P 8:00-14:00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!