Szombathely

2015.09.18. 14:08

Elindult a gépészmérnökképzés, a diákok álmokkal és vágyakkal telve kezdték a tanévet

Szombathely - Elkezdődött az új tanév a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Savaria Egyetemi Központjában. A Természettudományi és Műszaki Kar Savaria Műszaki Intézetében elindult a gépészmérnökképzés, mely történelmi pillanatnak számított. Most az új hallgatókon a világ szeme.

Bajdó Bettina

Ünnepélyesen is elkezdődött az új tanév az egyetemen, s elindult a gépészmérnökök képzése is. Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorra elmondta, hogy történelmi nap ez az egyetem életében. Duális és hagyományos BSc gépészmérnökképzés is indult. Összesen 80 hallgatót vettek fel, ebből 73 diák iratkozott be, közülük pedig 56-an kezdték meg duális képzésben a tanulmányaikat. Ez országos szinten a legnagyobb arány. A duális képzésben a tanév 26 hét egyetemi oktatásból és 22 hét szakmai gyakorlatból áll, melyet a hallgatók Szombathelyen és a vonzáskörzetében található kilenc iparvállalatnál teljesíthetnek.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az új képzésben tanuló fiatalok miben látják a jövőjüket! A 22 éves Németh Szabolcs Sárvárról érkezett a szombathelyi képzési központba.

- A Vas Népéből értesültem az induló gépészmérnökképzésről – mondta a fiatal hallgató. – Először a szüleim olvastak róla, majd a reggelinél mondták, hogy meg kellene próbálnom. Eljöttem a decemberi egyetemi nyílt napra, majd jelentkeztem a duális képzésre, aztán a céges interjúk során felvételt nyertem az egyik vállalathoz. 2012-ben érettségiztem, utána szerszámkészítő szakmát tanultam Csepregen, szintén duális képzésben egy kft.-nél, ahol maradhattam volna, ajánlottak munkaszerződést, de adódott a gépészmérnökképzés lehetősége, és gondoltam, megpróbálom Idén újraérettségiztem, hogy magasabb pontszámot érjek el, nagyobb esélyem legyen a felvételin. Az édesapám egyébként esztergályos, dolgoztam mellette három hónapot. Nekem is volt esztergapadom, de eladtam, hogy tudjam finanszírozni a tanulmányaimat. Fedeznem kell a Sárvár és Szombathely közti napi bejárás költségeit, a könyveket, füzeteket, írószereket, és szeretnék egy autót venni, hogy tudjak közlekedni, ha majd ki kell járni a kft.-hez.

Horváth Rezső, Diffell Márk és Czunyi Viktória is most kezdték meg tanulmányaikat az egyetemen azért, hogy gépészmérnökök lehessenek. Fotó: Bajdó Bettina

Németh Szabolcs úgy fogalmazott, a szombathelyi gépészmérnökképzés nehéznek látszik, jól fel kell kötni a nadrágot. De mindenképpen szeretné megszerezni a diplomát, és nyelvvizsgát mellé angolból. A duális képzés szerinte azért jobb, mert amit tanulnak, rögtön ki lehet próbálni a gyakorlatban, ezért a szakmát könnyebb elsajátítani. Az ember már úgy végez, hogy tudja a dolgát. A cégek a képzés három éve alatt támogatást adnak, ezzel segítik a diákokat, és ha elégedettek a munkájukkal, amikor végeznek, akár állást is ajánlanak.

Cseh Anikó Sopronból érkezett Szombathelyre, az NymE honlapját böngészve talált rá a gépészmérnökképzésre.

- Gyerekkoromban többet játszottam autókkal, mint babákkal – árulta el a hallgató. – Mindig a járművek érdekeltek. Belegondoltam, és úgy találtam, hogy gépészmérnökként több lehetőségem lenne, mint járműmérnökként, ezért ezt a képzést választottam. Apukám mondta, hogy ma már nincs olyan, hogy valami kifejezetten „férfi" szakma volna, például női kamionsofőr is van. Egy elektronikai alkatrész kft. választott ki a jelentkezőkből 12 hallgatót, közülük ketten vagyunk lányok. Szerintem a műszaki érdeklődés mellett fontos az elszántság, a szorgalom, komoly és rendszeres tanulás szükséges. Nagyon oda kell tennie magát annak, aki el akar érni valamit.

Diffell Márk most Szombathelyen lakik, korábban a győri egyetem hallgatója volt. Amikor azonban meghallotta, hogy indul gépészmérnökképzés Szombathelyen, úgy döntött, visszatér.

- A hagyományos képzésben veszek részt, ha lesz rá lehetőségem, szeretnék a duális képzésre átjelentkezni – folytatta Márk. – Édesapám angol származású, ő és az édesanyám is angoltanárok. Engem mindig inkább a reáltárgyak érdekeltek. Nagyon örültem, amikor felvettek ide. Az órák nagyon jók, a tanárok odafigyelnek a hallgatókra, fontos nekik, hogy megértsük az anyagot. Ha lediplomáztam, szeretnék külföldre menni egy pár évre, és ott is kipróbálni magam.

Czunyi Viktória Tatabányáról érkezett, néptáncol, a csoportban több fiú is gépészmérnök. Ezt a képzést kereste, főként a duális érdekelte. Rátalált a szombathelyire.

- Eleinte tűzszerész szerettem volna lenni, ám az édesapám ennek nem örült – mondja a fiatal lány. – A műszaki pálya iránt mindig is érdeklődtem. Nagyon várom már a cégnél töltendő gyakorlati heteket, én magam is inkább gyakorlatias vagyok. Egyébként a tanulás mellett nagyon szeretek gördeszkázni és snowboardozni. A duális képzésnek sok minden más mellett azért is örülök, mert így lesz pénzem hétvégente kimenni Ausztriába, hogy a téli hobbimnak hódoljak. Sokan mondják, hogy most rajtunk van a világ szeme. Én úgy érzem, ez még inkább ösztönöz bennünket arra, hogy magasra tegyük a mércét.

A nagycenki Horváth Rezső is a duális képzésben vesz részt. Régi vágya teljesült, mindig is műszaki pályára vágyott. Bár általános iskolában még asztronauta akart lenni, ám később egyszerűsödtek az álmai, a megújuló technológiák felé fordult. A mechatronika is felkeltette az érdeklődését, ám a gépészmérnökképzés mellett döntött, mert ez mindenből magába foglal egy kicsit.

- Tavaly az iskolánkban roadshow-t tartottak a szombathelyi gépészmérnökképzésről – fűzi hozzá Rezső. – Nagyon megtetszett, amit a tanárok elmondtak, ezért jelentkeztem a duális képzésre. Eljöttem a felvételi elbeszélgetésre és nagyon boldog voltam, amikor felvettek. Gyakorlatias vagyok, jobban értek a magyarázatból, mint az elméletből. Ezért nagyon várom már a gyakorlati heteket. Az egyetem mellett jövőre szeretnék elvégezni egy gyógymasszőr tanfolyamot, és versenyszerűen atletizálok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!