Szombathely

2015.09.16. 07:01

Harminc napirendi pontot tárgyalt a szombathelyi közgyűlés

A „nagy testvér” már a Csónakázótónál is figyelhet minket? - Ez is kiderült a szerdai szombathelyi közgyűlésen.

Vadas Krisztina

9:06 - Elkezdődött

Mindenki megérkezett az első őszi közgyűlésre, így teljes létszámban kezd neki a képviselő-testület a munkának. Dr. Puskás Tivadar polgármester mindenkit üdvözölt.

9:12 A polgármester megköszönte Hende Csaba munkáját

2015. szeptember 7-én Hende Csaba beadta lemondását. Puskás megköszönte neki a munkát, amit öt és fél évig végzett. Kiemelte, hogy Szombathely érdekében mennyit tett, és a továbbiakban is számítanak a közbenjárására.

Megemlítette azt is, hogy már régebben felmerült a tévéközvetítés igénye, és mostanra közgyűlési határozat alapján a technikai feltételeket is biztosítják.Október 23-án, az ünnepi közgyűlés keretében indul el a hivatalos televíziós közvetítés.

Puskás arról is beszélt, hogy 2012-ben elindították a Szombathely a segítés városa programot. A programban igyekeznek a lakosságot megtanítani újraéleszteni, mára 35 ezer ember tud segíteni társain. A képviselőknek is példát kell mutatni, ezért a mai napon 13:00-tól a közgyűlés új tagjai is megkapják ezt a képzést.

9.20 - Az ellenzék máris belelendült

Dr. Czeglédy Csaba nehezményezi, hogy ha megvették a technikát, akkor miért nem indult már el ezen a közgyűlésen a televíziós közvetítés.

A baloldali frakcióvezető azt is javasolta, hogy vegyék vissza az SZMSZ-be, hogy a közgyűlés minden hónap utolsó csütörtökén ül össze. Nem tetszett neki, hogy a polgármester eltért ettől a megszokott rendszertől.

Horváth Soma kérte, hogy vegyék fel napirendi pontnak a közterület-felügyelet ügyét. Szerinte a lakosságnak még több gyalogos járőrre van igénye.

Kelemen Krisztián egy égető problémát vetett fel. Kérte, hogy vegyék fel napirendi pontnak annak megtárgyalását, hogy milyen módon tud az önkormányzat segíteni azoknak a családoknak, akiket érint a gázfelújítás. Javaslata szerint az önkormányzatnak 20 millió forintot kellene elkülöníteni erre a célra, amit aztán maximum 100 ezer forint összegben, kamatmentes kölcsönként szétosztanának a bajbajutott családoknak.

10:00 - Nem lesz támogatás: a közgyűlés elutasította a gázfelújítás miatt bajba jutott családok támogatásának megtárgyalását.

Czeglédy még mindig nem lépett túl az időpontokon. Továbbra is hangoztatja, hogy tegyék vissza a hónap utolsó csütörtökére a közgyűlés időpontját, de ezzel egyidejűleg a bizottsági ülések időpontjait is határozzák meg állandóra. Így van értelme annak, hogy kitalálják a szankcionálási rendszert a bizottsági ülések tagjaira vonatkozóan.

10:30 - Elérkeztünk az első napirendi ponthoz: Megújul a uszoda

Gáspár Péter építészmérnök látványterves előadásában elmondta, hogy az uszodában az új medence megépülése mellett számos élményelemmel bővülne az épület. A komplexum fejlesztésébe egy szaunavilág és családi élményfürdő kiépítése is helyet kapott, de energetikailag is fejlődne az épület. Az öltözőrendszer is teljesen új formát kapna: külön lenne a sportolóknak, külön az edzőknek és külön a vendégeknek.

A fejlesztéssel együtt Ipkovics György javasolta, hogy gondolják át a termálfürdő, az uszoda és a tófürdő integrálását, gondolják át a közös üzemeltetést.

Kántás Zoltán, az uszoda üzemeltetője megköszönte a mérnöki irodának a sok munkát, amivel létrehozták a látványterveket, és kidolgozták a fejlesztés lehetőségeit.Elmondta, hogy november elején fog bezárni az uszoda, és elkezdődni az érdemi munka.

A baloldal szorgalmazza, hogy állítsanak fel a projekthez egy külön felügyelő-bizottságot, vagy legalább egy embert delegáljon az önkormányzat, aki kontrollálja a pénzügyeket és a munkát.

10:50 Még mindig az első pontnál tartunk...

Balassa Péter, Jobbikos képviselő aggodalmát fejezte ki az uszoda felújításának pénzügyeivel kapcsolatban. Fél attól, hogy a költségek magasabbra rúgnak majd, mint a tervezett, és nem tudja, ez kinek a költségvetését terhelné. Kérdéseket fogalmazott meg a napozóterasz és a parkoló férőhelyeivel kapcsolatban is.

Illés Károly alpolgármester szerint nem kell plusz költségekkel kalkulálni, hiszen a pénzt a benyújtott fejlesztési tervek tekintetében nyerték el. A terveken szereplő munkálatoknak az elnyert keretből meg kell tudni valósulni.

11.20 Továbbléptünk a második napirendi pontra

A közgyűlés elfogadta a Fedett Uszoda fejlesztésének terveit, így 2,2 milliárd forintból lére jöhet a beruházás.

A második pontban az önkormányzat alapítványai kerültek terítékre. A Kutyamenhely Alapítvány javára szeretnének több nyilvánosságot a városi sajtóban. A közgyűlés ezt elfogadta.

11:40 - Már a Csónakázótó további fejlesztéseinél tartanak

A harmadik napirendi pont javaslata szerint kamerarendszer, és új utcabútorok kerülnének a környékre.

Tóth Kálmán nehezményezi, hogy miért költenének kerékpártárolókra újabb 3 millió forintot. Ő ráguglizott, és találatai alapján a harmadából ki lehetne helyezni az 50 darab tárolót.

Balassa Péter szerint vérlázító, hogy a Csónakázótó fejlesztésébe ezek a beszerzések nem fértek bele. Főleg úgy, hogy nem az valósult meg a munkálatok során, amit megígértek: nem lett lombkorona sétány, sem szabadtéri színpad, sem rekordtávfutó-pálya. Így még inkább érthetetlen, hogy miért nem lehetett a beruházás pénzéből megvenni ezeket a dolgokat.

Puskás Tivadar elmondása alapján ezek a dolgok nem voltak betervezve a költségkeretbe. Azóta megnézték a kiegészítő lehetőségeket, amit beterjesztettek, és ha van rá erőforrás, akkor meg is valósítják.

Lendvai Ferenc a Csónakázótó felújítását az évtized legjobb beruházásának titulálta. Szuhai Viktor egyetértett abban, hogy valóban szép lett, és a lakosság is elégedett vele, de szorgalmazza, hogy a vízfelület tisztítására is keressenek valami megoldást, mert sokszor opálos, és nem túl biztató látvány.

12:13 Többen a lakótelepekre szeretnének inkább padokat

Kelemen Krisztián, a Joskar-Ola lakótelep, és Nemény András a KISZ lakótelep képviselője inkább saját körzeteikbe szeretnének padokat kihelyezni a Csónakázótó helyett. Kelemen Krisztián úgy gondolja, hogy a lakótelepeken is megfordulnak épp annyian, mint a tónál.

Nemény felszólalt a mozgáskorlátozottak érdekében is. Az ugyanis már egy előrelépés, hogy az új hídon keresztül ők is be tudnak jutni a szigetre, de a térkő hiánya miatt még az első padig sem jutnak el. Szeretné, ha ennek a megoldására is születne javaslat.

12:40 Szuhai Viktor beengedné a kutyásokat a szigetre

Sokan sétálnak a Csónakázótó környékén, és nekik is legalább a fele kutyákkal jön. Szerinte nem jó, hogy kizárják a kutyatulajdonosokat a szigetről. Lendvai, habár maga is kutyás, úgy véli, a legtöbb gazda még nem érett meg arra, hogy bemehessenek a szigetre. Puskás Tivadar kiemelte, hogy amióta sziget a sziget, azóta nem lehet oda kutyákkal bemenni. Végiggondolandó a módosítás, de egyelőre nem tervezik, hogy megváltoztatják a szabályt.

13:00 Vége a délelőtti etapnak

A polgármester ebédszünetet hirdetett, illetve elkezdődik a képviselők újraélesztési képzése. 23 napirendi pontból hármat sikerült eddig megtárgyalni. Úgy tűnik, hosszú napnak nézünk elébe.

15:30 Tüntetéssel kezdődött a délutáni ülés

Nem tudni, kik voltak, nem tudni, mit akartak. Csak bejöttek, feltartottak egy táblát, amin az szerepelt: "Kérem a Szova Zrt. azonnali, teljes körű átvilágítását." Pár percig csak álltak a táblát tartva, majd elmentek.

15:50 Költségvetési módosítással folytatják

A kommunális kiadásoknál nyolcmillió forint többlet keletkezett. Kelemen Krisztián kérte, hogy ebből az összegből kétmillió forintot csoportosítsanak át az útburkolati jelek javítására. További hárommillió forint átcsoportosítását kérte a Micimackó Óvoda felújítására.

Balassa Péter szerint teljesen értelmetlen a mostani költségvetési módosítás. Szerinte irreális összegeket írtak be olyan dolgokra, aminek szükségességét nem tudják papírokkal igazolni.

Tóth Kálmán nem érti, hogy miért akarnak plusz nyolcmillió forintot költeni az Agora MSH függönyeire, ha több mint egymilliárd forintból újult meg. Illés Károly felvilágosította, hogy a felújítási pályázat nem tartalmazott ilyen tételeket.

Horváth Soma csatlakozott Kelemen Krisztiánhoz az útburkolati jelek újrafestésével kapcsolatban. Kiemelte, városszerte problémát okoznak az elkopott jelek. Ő módosította az összeget, négymillió forintot kérne a jelek festésére.

16:30 Továbbra is a költségvetés van terítéken

Dr. Horváth Attila javasolta, hogy az életműdíjat és díszpolgári címet elnyerő emberek pénzjuttatásának összegét vizsgálják felül. Az díj tíz évvel ezelőtt került megállapításra, ezért mára az infláció hatására elavult. Az ő javaslata alapján a mostani 300 ezer forintos pénzjuttatást 500 ezer forintra emelnék.

Kelemen Krisztián szerint a képviselői keret nem alapvető dolgok finanszírozására lett kitalálva. Ő ebből egy játszóteret újított fel, nem tartja jogosnak, hogy az útburkolati jelek felfestését is ebből kellene kifizetnie. Habár a közgyűlés elején elutasították az általa javasolt szociális segélynyújtás lehetőségét, most újra arra kérte a képviselő-testületet, hogy találjanak forrást a gázfelújítás miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésére.

18:00 A helyi tömegközlekedést tárgyalják

Az előterjesztés szerint a 8H jelzésű vonal néhány járatát kihasználatlanság miatt megszüntetnék.

Ahhoz képest, hogy járatbővítést kértem a Joskar-Ola lakótelepen, pont, hogy megszüntetni akarnak járatokat. Nagyon nem vagyok boldog – mondta Kelemen Krisztián, a körzet képviselője.

Ipkovich György szerint érdemes lenne a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében megvizsgálni alternatív közlekedési módokat. Véleménye szerint a trolibuszhálózat kiépítése, vagy a villamoshálózat újraépítése sem egy elvetendő dolog.

A 8H jelzésű vonalra a menetrend-módosítási javaslatot a közgyűlés elfogadta,és megszavazta azt is, hogy vizsgálják meg az elektromos tömegközlekedés lehetőségeit.

19:00 Vizsgálja meg a Szova a veszélyes hulladékok elszállításnak a lehetőségeit

Kopcsándi József szerint jó adatokat tartalmaz a Szova Zrt. első féléves beszámolója. Azt kérte még az önkormányzati cégtől, hogy a következő közgyűlés elé terjesszen be egy bérleménykezelési tájékoztatót.

A Szova Zrt. kapcsán felmerült a kérdés, hogy lehet-e kihelyezni a városban kifejezetten kutyaürülék-tartó szemeteskukákat. Mint kiderült, a kutyaürülék veszélyes hulladéknak számít, így speciális elszállításra is szükséges lenne. Erre a Szovának nincs jogosultsága. Kelemen Krisztián a A Joskar-Ola lakótelepen kifejezett kutyavécéket is kialakítana.

19:36 Összevonják a szociális szolgáltatókat

A közgyűlés döntésének értelmében a Savaria REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Regionális Szociális Forrásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. összevonásra kerül.

20:15 Új emlékhelyet hoznak létre

Civil kezdeményezésre új vasúti emlékhely kerül kialakításra a gyöngyöshermáni új játszótéren. Az emlékhely a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör védnökségével jön létre, a fenntartási költségeit a civil egyesület vállalta. Erről az önkormányzattal megállapodást kötöttek.

20:25 Átkerül a tanműhely

Az Oladi Szakképző Iskola tanműhelye most a 11-es Huszár úton működik, de a SZOVA Zrt. felmérése alapján az ingatlan fenntartása már nem gazdaságos, és a felújítása is jelentős költségeket vonna maga után. Az önkormányzat és a szakképző tárgyalásokat folytatott a tanműhely áthelyezésére: erre a legmegfelelőbbnek a Styl üresen álló üzemcsarnoka bizonyult. A költözést gyorsan megoldanák, ha elfogadják a javaslatot, akkor már november 1-jével átkerülhet a tanműhely az új helyre. A 11-es Huszár úton megüresedő ingatlant pedig értékesítenék. A közgyűlés a tanműhely költözését jóváhagyta.

20:28 Felgyorsultunk

Valószínűleg már a városvezetők is fáradnak, hirtelen felgyorsultak az események.  Habár a nyílt ülésen már csak három napirendi pont van hátra, a zárt ülésen még hét döntés áll előttük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!