Szombathely

2015.09.25. 15:49

Másfélezer könyvet és félezer ruhát kaptak eddig a pszichiátriai betegek, és a felajánlások egyre csak érkeznek

Szombathely - Molnár Miklós alpolgármester a fővédnöke a pszichiátriai betegeket támogató aukciónak. Elképzelhető, hogy a jövőben nagyobb helyre kell költöznie az Adománypontnak, annyi adomány érkezik.

Budai Dávid

Összefogott a pszichiátriai betegekért a Szombathelyen pár hónappal ezelőtt nyílt Adománypont és az Elmétől lélekig – pszichiátriai betegekért – Alapítvány. Az alig egy hete indult kezdeményezés nem várt sikert aratott, hiszen pénteken már a harmadik szállítmány érkezett meg a  Markusovszky kórház pszichiátriai osztályára. Takács Balázs, a program elindítója elmondta: csak becsülni tudják a felajánlott tárgyak mennyiségét, de a körülbelül 1500 könyv és az ötszáz darab ruha jól jelzi, hogy mennyire segítőkészek a szombathelyiek.

Takács Dániel ügyvezető elmondta: Szombathelyen nem kellett arra várni, hogy az Adománypont küldetését megértsék az emberek, hiszen maguktól térnek be a boltba és maximálisan felhasználják a bolt adta lehetőségeket. És valóban: egy adomány éppen akkor érkezett, amikor ott jártunk. A felajánlások, mint magunk is megtapasztalhattuk, folyamatosan érkeznek, azonban az Adománypont egy aukciót is szervez, hogy az így befolyt összeggel is a pszichiátriai osztályt támogassák. Takács Balázs megjegyezte: korábban is szerveztek már aukciót és nagyon jók a tapasztalatik. Zalaegerszegen például az 1,65 millió forint értékű Czobor-hagyaték tíz százalékát adták össze úgy, hogy nem voltak magasak a kikiáltási árak. A mostani aukcióra is várnak minden felajánlást, ami lehet könyv, festmény, metszet, dísztárgy vagy bármi, ami érdemes lehet arra, hogy a decemberben megrendezett aukción kalapács alá kerüljön.

A kezdeményezés mellé állt Molnár Miklós alpolgármester is, aki örömmel vállalta az aukció fővédnökségét. Az alpolgármester elmondta: aki ismeri őt, az még nem nagyon láthatta hasonló területen, holott amikor az ember gazdasággal foglalkozik, a háttérben működik a társadalmi felelősségvállalás. Cégvezetőként korábban ő is nagyon sokat tett azért, hogy különböző civil kezdeményezéseket támogasson. Hangsúlyozta: az Adománypont kedvezményes helyszínbiztosításában az önkormányzat eddig is nagy szerepet vállalt. Egyéves szerződést írtak alá, de az alig több mint három hónapja működő Adománypont olyan jól működik, hogy nagyon úgy néz ki, az egy évből nem egy év lesz. Sőt az is elképzelhető, hogy a jövőben egy nagyobb helyet kell keresni a boltnak. Ez valóban könnyen lehet, hiszen Takács Balázs utalt rá, hogy aki Adománypont nyitásában töri a fejét, annak arra kell felkészülnie, hogy rengeteg adományt fog kapni, ezért a szombathelyi bolt két hét felajánlásaiból egy tucat zsákot küld Nógrád megyébe.

Molnár Miklós – mint elmondta – az aukció fővédnökségét azért is vállalta nagy örömmel, mivel a város ezer szállal kötődik a kórházhoz. A Szombathely visszavár programban már most is ösztöndíjat kaphatnak a diplomás ápolók, de mint megtudtuk, előkészítés alatt van, hogy a diplomával nem rendelkező ápolók is kaphassanak ösztöndíjat. Az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy fővédnökként mindent megtesz azért, hogy felhívja a cégek figyelmét az aukcióra, hogy az a lehető legsikeresebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!