Szombathely

2015.09.28. 10:35

Modern céhlegények - Hefelés diákok kelnek útra Németországba

Szombathely - A Hefele iskolából 28 diák készül tanulmányútra Németországba. Nincs még egy olyan szakképző iskola a megyében, amelyik ilyen régóta eltökélten segíti a majdani szakmunkásokat abban, hogy ismerkedhessenek a fejlett nyugati technológiákkal.

Némethy Mária

A tanulók piacképes szakmaválasztását a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj rendszerével támogatja a kormány. Ez nagy segítség. De az is az, amit a már hiányszakmákban tanuló diákokért tesz a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolája: a Tempus Közalapítvány által meghirdetett Erasmus+ program keretében ötödik alkalommal ad lehetőséget diákoknak arra, hogy - mint régen a céhlegények - eljussanak Németországba, ahol ismerkedhetnek a fejlett nyugati technológiával.

- Az öt év során nem egy diákunk ennek a pályázatnak a segítségével - életében először - utazott külföldre, szerzett maradandó élményeket. Többükről tudjuk, hogy milyen ösztönzőleg hatott ez rájuk későbbi életükben. A tanári karban úgy gondoljuk, hogy az ő érdekükben élni kell a lehetőséggel, segíteni őket a tapasztalatok megszerzésében  - hallom dr. Szalai Pétertől, a Hefele igazgatójától.

A Németországba utazó csapatból három diák,  Baranyai Junior István, Vörös István, Varga Martin a Hefele tanműhelyében dolgozik Fotó: Gyetvay Gábor

Október 5-én 28 diákjuk  - a hiányszakmát tanuló 16 ács és 12 kőműves tanuló -  kel útra, s a németországi Biberachban tölt el három hetet. Erre  47 ezer 580 eurós támogatást nyert az iskola.  A projekt szervezői, Farkas Attila és Tóth Árpád nem voltak könnyű helyzetben, mert kétszer annyi jelentkező közül kellett kiválasztaniuk, majd a nyáron felkészíteni az utazó diákokat.

Az öt év alatt összesen 130 hefelés diák utazhatott németországi szakmai tanulmányútra, amelynek során nemcsak tanulnak, de a hétvégeken ellátogatnak Neuschwainstein és Sigmaringen híres kastélyaiba, a stuttgarti Mercedes Múzeumba, a svájci Schaffhausenben található Rajna-vízeséshez, s túráznak a Fekete-erdőben is. Ennek is köszönhető, hogy a többlettudást szerzett diákjaik országos és nemzetközi versenyeken is bizonyítanak. Az idén a Szakmasztár verseny országos döntőjében Viszkeleti Gergő első, tavaly az Euroskills-en, a szakmák európai versenyén Felbert Attila és Vidos Ádám ács szakmában bronzérmes lett.

-  Szakmai intelligenciájukat fejlesztve nemcsak hazai, de nemzetközi munkatapasztalatokra is szert tettek, ennek segítségével pedig könnyebben megtalálják helyüket a világban. Diákjainknak a projekt alatt kapott többlettudása jó alapot ad a sikeres vizsga, a szakmai elhivatottság kialakulásához, s ez fontos cél a tanári kar számára - mondja búcsúzóul dr. Szalai Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!