Szombathely

2015.10.21. 15:11

Forradalmi iskolafilm: paragváris diákok az eltűnt idő nyomában

Szombathely – A Paragvári utcai Általános Iskola megint különleges módon ünnepelte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját: iskolafilm készült, a gyerekek aktív részvételével. Szerdán az Agora – Savaria moziban volt a bemutató, pisszenés nélkül, aztán nagy ünnepléssel.

Ölbei Lívia

 

A Paragvári iskola minden tekintetben saját erőből készítette el a körülbelül 45 perces alkotást – amely akár játékfilmnek is nevezhető –, bár természetesen voltak segítői. A Vasi Skanzen egyik régi háza például a legjobb kulisszának bizonyult az 1956-os korhangulat fölidézéséhez. A forgatókönyvet Németh Gábor, az iskola rendszergazdája írta – már a szereposztás is megvolt a fejében –, ő vállalta a rendezést is. Az életszerű fikció szerint Emmi néni, a történelemtanárnő feladatot ad a 8. osztályosoknak: akinek kedve van, dolgozzon egy kicsit előre, nézzen utána az 1956-os forradalomnak, kérdezze meg a nagyszüleitől is, hogy miképpen emlékeznek vissza azokra a régi őszi napokra. A tanárnő szerepében Paraisné Góczán Emília tűnik föl a filmvásznon, saját 8. osztályának diákjai ülnek a padokban.

Az „egyik legjobb történelmest”, Petit Pados Barnabás játssza – aki egyébként aktív médiaszakkörös az iskolában, és zenei tagozatos lévén a zeneművészeti szakközépiskolába készül. Hogy aztán mi lesz belőle, nem tudni. A filmben viszont elmélyülten áll neki a történelmi feladatnak. A könyvtár helyett az internetes böngészést választja, így – filmfelvételek, dokumentumok segítségével - rajzolódik ki a néző előtt is a vizsgált korszak: a II. világháború dicstelen befejezésétől, az ország lelkes újjáépítésétől az 1948-ban bekövetkezett sztálinista-diktatorikus fordulaton át a forradalom kitöréséig, leveréséig és megtorlásáig; aztán Nagy Imre és társai 1989-es újratemetéséig és a harmadik köztársaság kikiáltásáig. A legizgalmasabb a szombathelyi szál: Németh Gábor édesanyja, Németh Sándorné vállalta el Peti nagymamájának szerepét, aki gyerekkori élményeit osztja meg az unokájával. A múlt fekete-fehér képsorokon kel életre, a copfos kislányként megjelenő nagymama Budapestről hazatért, aztán disszidáló nagybátyját Prikazovics Ferenc előadóművész formálja meg, ő mesél részletesen a régi rádió és a pöttyös bögrék mellett a pesti eseményekről.

Amikor a vetítés megkezdődik, jön a törvényszerű kuncogás: ritkán adódik olyan helyzet, amelyben az osztály- és iskolatársak egyszer csak megjelennek a Savaria mozi hatalmas vetítővásznán. De ez csak néhány pillanat, utána pisszenés se hallatszik, csak a figyelem érzékelhető. A végén pedig a kitörő, hosszan tartó taps. Németh Sándorné – aki egyébként maga is a Paragvári iskola tanára volt - a könnyeivel küszködik: „Megrázó volt megnézni a filmet, megszólalni sem tudok. De nagyon boldog vagyok: a fiam a rendező.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!