Szombathely

2015.10.27. 13:39

Kedves fogadtatás Leccóban, kürtőskalács Milánóban – Olaszul tanuló bolyaisok fűzik szorosabbra a kapcsolatokat

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium olasz nyelvet tanuló diákjai október végén hatnapos látogatást tettek Szombathely testvérvárosában, Leccóban.

Ölbei Lívia

 

Fotók: Bolyai gimnázium

A festői szépségű Comói-tó partján fekvő Lecco az idén húsz éve a vasi megyeszékhely testvérvárosa. A Bolyai gimnázium az elmúlt évben testvérkapcsolatot alakított ki a leccói Giuseppe Parini Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolával. 2014 tavaszán jártak először az olasz fiatalok Szombathelyen, a bolyais diákok tavaly ősszel viszonozták e látogatást. És most itt van a folytatás.

A mostani – tehát második - látogatás során a 23 bolyais gimnazista és kísérőtanáraik ismét kedves fogadtatásban részesültek az olasz testvérvárosban. A magyar és az olasz diákok már az elutazás előtt, egy külön erre a célra létrehozott közösségi oldalon ismerkedni kezdtek egymással, és saját maguk szervezték meg, hogy melyik magyar fiatal mely olasz család vendége lesz a látogatás során. A vendéglátó leccoi és város környéki családok nem csak szívélyes fogadtatást, szállást és étkezést biztosítottak a magyar diákoknak, hanem autóikkal naponta segítették a fiatalok szállítását is a programok helyszínére, illetve a buszos találkozási pontokra.

A magyar csapat megismerkedett az iskola munkájával, az olasz középiskolások életével, és számos közös kiránduláson vett részt. A magyar és az olasz diákok felkeresték a romantikus, és számos művészt is megihlető tó partján fekvő Varenna és Bellagio festői városát és hajókirándulást is tettek a tavon. Leccóban vetélkedővel várták őket a vendéglátó szervezők, amely során közösen élték meg az eltérő kultúra ellenére felismerhető közös európai értékek jelentőségét, az összetartozás érzésének és az együttműködés erősítésének fontosságát.

A középiskolások ellátogattak a milánói világkiállításra, ahol a magyar pavilon munkatársai kürtőskaláccsal lepték meg őket. Külön napot szántak Milánó megismerésére. Tartalmas séta során kereseték fel Bergamo középkori emlékeit. Az egész olaszországi út során, az egyes látnivalóknál, a jól felkészült olasz diákok kiselőadásai ismertették meg a vendégeket a nevezetességek történetével, vagy - a milánói képtárban - az egyes híres olasz festmények elemzésével.

E látogatás alkalmával került sor a két középiskola között kialakult jó együttműködés hivatalos formába öntésére, a partneriskolai szerződés aláírására is. A program fontos részét képezte az a találkozó, amelyen - a csereprogramban részt vevő magyar és olasz diákok mellett - ott volt Carlo Cazzaniga, az olasz iskola igazgatója, a tanári kar számos tagja, valamint a város polgármesterének képviselője. Salvatore Rizzolino köszöntőjében hangsúlyozta, hogy e kapcsolat kialakulása és fejlesztése kiváló bizonyítéka annak, hogy bár e két ország az első világháborúban a lövészárkok ellentétes oldaláról harcolt egymással, a múlt kegyetlenségén és a történelem borzalmain felülemelkedve ma már barátságban élhetünk, együtt erősíthetjük és ápolhatjuk közös európai értékeinket.

A bolyais diákok olasz nyelvű, vetített képes előadásban mutatták be iskolájukat az olasz házigazdáknak. A rendezvény modarátora, Maria Patrizia Negri tanárnő vezetésével az olasz fiatalok ajándékcsomagot adtak át választott magyar diáktársuknak. Majd Roznárné dr. Kun Csilla, a Bolyai gimnázium olasztanára, a partnerkapcsolat kezdeményezője és a magyar csoport vezetője adott át ajándékokat a vendéglátó iskola képviselőinek. A rendezvény fontos és szimbolikus része volt, hogy a szervezők meghívták a magyar származású Beatrice Tasnádi Caruzzo asszonyt, Lecco város testvérvárosi bizottságának volt tagját, aki örömmel ismerte fel a bolyais diákok másik kísérőtanárában dr. W. Farkas Lászlót, aki 1995-ben, a Szombathelyi Tastvárvárosi Egyesület akkori elnökeként elkísérte Wagner András polgármestert Leccoba, a testvérvárosi együttműködési szerződés aláírására. Caruzzo asszony magyar és olasz nyelven köszöntötte a diákokat, és elmesélte, hogy húsz évvel ezelőtt ő javasolta, hogy Lecco Szombathelyt válassza tesvérvárosául. Végül könyvajándékot adott át a Bolyai iskolát bemutató négy diáknak. A  látogatás fergeteges hangulatú közös táncos-énekes estével ért véget, a leccói fiatalok jövő áprilisban viszonozzák a szombathelyi diákok látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!