Szombathely

2015.11.26. 15:13

Autisták is munkához jutnak Szombathelyen

Kertészeti munkával, gyógy- és fűszernövények feldolgozásával vagy éppen irodai szolgáltatásokkal foglalkozhatnak januártól megváltozott munkaképességű, köztük autista emberek a Ma Házában. Bár a munka csak januárban kezdődik, az intézményt csütörtökön avatták fel.

Szombathelyi Médiaközpont

Felkészítő képzéseken már ismerkedtek a rájuk váró feladatokkal a leendő dolgozók. Levendulából ajándéktárgyakat készítenek, palackzsugorítással, bio növényi tápoldat csomagolásával, iratmásolással vagy éppen szórólapok, naptárak, autisták számára szükséges vizuális segédeszközök gyártásával is foglalkoznak majd a házban; az udvaron pedig gyógy- és fűszernövényeket ültetnek, és maguk gondozzák a kertet is. Jövő év elején 19 megváltozott munkaképességű ember dolgozhat majd itt.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

„Az autizmussal élő felnőttek közül csak kevesen tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. A Ma Házában védett, akadálymentes környezetben, szakemberek közreműködésével zajlik majd a munka. A dolgozók – képességüktől, állapotuktól függően – négy-, hat-, illetve nyolcórás állást vállalhatnak, a munkájukért pedig bért kapnak” – mondta el Nádorné Vörös Ibolya, az alapítvány elnöke.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az intézmény avatóján dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte: Szombathelyen példaértékűen működik a szociális ellátórendszer, ezt a hálózatot egészíti ki az épületben biztosított lehetőség is, ahol a megváltozott munkaképességű dolgozók hasznos, értékteremtő munkát végeznek.

„Autizmussal, fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása kiemelkedő jelentőségű abban a vonatkozásban is, hogy az érintettek nagy lépést tehetnek a részleges önállósodás felé” – fogalmazott az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Soltész Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!