Szombathely

2015.11.19. 15:15

Húsz település, 41 rendezvény, 1500 résztvevő - Az újraélesztési program átlépte Szombathely határait

Szombathely - November végén befejeződik a Partnerségi alapú esélyegyenlőségi programok a segítés városában és térségében című projekt, amelynek egyebek mellett a fogyatékkal élők társadalomba való visszailleszkedésének segítése, egészségnevelési rendezvények szervezése, jó gyakorlatok megvitatása és a családok helyzetének javítása is része volt.

 

Húsz település, 41 rendezvény, 1500 résztvevő - számokban így lehetne összefoglalni a 34 millió forintból megvalósult programot. Ennek részeként a mellrák elleni küzdelem jegyében sétára hívták a hölgyeket, az egészségvédelem fontosságára hívták fel az óvodások és általános iskolások figyelmét, valamint a fogyatékkal élők elfogadását segítő programokat szerveztek. Létrejött a Szombathelyi Járási Felzárkózási Kerekasztal, amelyben húsz környékbeli település önkormányzata és 14 civil szervezet vesz részt. Ezenbelül megalakult négy munkacsoport.

"A segítés városa, a komplex akadálymentesítés és érzékenyítés, a család megerősítése, a munkaerőpiaci aktivizálás nevű munkacsoportokban szociális területen dolgozó szakemberek tevékenykedtek. Utóbbi kivételével mindegyikhez akcióprogramok fűződtek. A pályázati projekt előrelépést jelentett abban, hogy eddig városi szinten kezeltük az esélyegyenlőség kérdését, ez most járási szintre bővült. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a résztvevő települések között, voltak különösen aktív önkormányzatok" - foglalta össze Vinczéné Menyhárt Mária szakmai vezető.

A program legfőbb célja a hátrányok helyzetűek esélyegyenlőségének elősegítése volt.

"Egy közösség erejét az adja meg, hogyan bánik a rászorultjaival. Az, hogy igyekszünk megteremteni minden lehetőséget, hogy a rászorulóknak segítséget tudjunk nyújtani, ez alapszellemisége a városnak" - emelte ki a zárókonferencián elhangzott köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

A segítés városa munkacsoport elnöke, Károlyi Ákos jegyző arról számolt be, hogy az újraélesztési program átlépte a város határait: a járás tíz településén 350-en vettek részt a képzésen. Öt alkalommal szerveztek fórumot az energiatudatos lakásfenntartásról - ez is része volt a programnak. Elkészült a járási esélyteremtő programterv, amelyben egyebek mellett a foglalkozási paktum folytatása, baba-mama klubok szervezése, a járási szociális térkép elkészítése, a nők elhelyezkedésének segítése, a fiatalok által használt közösségi terek megújítása és egészségügyi szűrések megvalósítása is szerepel.

A kerekasztal tovább működik, üléseiken évente két alkalommal esélyegyenlőségi és szociális témákat vitatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!