Szombathely

2015.11.17. 13:33

Milliárdokat, kétszer két sávos utat és uszodafejlesztést ígért Orbán Viktor Szombathelynek

Összefoglaljuk Orbán Viktor miniszterelnök keddi szombathelyi tárgyalásainak eredményét.

Cseszkó Tamás

A kormányfő 5 milliárd forint állami forrást ígért a városnak, amelyből megvalósulhat a Szent Márton terv, kétszer kétsávos elkerülő út épül és 2,5 milliárd jut uszodafejlesztésre. A buszvégállomás átkerül a vasútállomáshoz. – Jó hangulatú tárgyaláson vagyunk túl – így értékelte a Vas Népének egy kormánypárti városvezető a miniszterelnök látogatását, Orbán Viktor ugyanis a Modern Városok Program keretein belül ezúttal Szombathelyre érkezett.

A kormányfő dr. Puskás Tivadar polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Fotók: Szendi Péter

– Amikor korábban Szombathelyre jöttem, három ügyben kértek és vártak segítséget a helyiek – mondta a miniszterelnök. – A Markusovszky kórház fejlesztése állandó kérdés volt, örömmel jelenthetem, 2010 és 2014 között összesen 12 milliárd forintot költöttünk az egészségügy fejlesztésére – hangzott el. Az M86-os út kapcsán a miniszterelnök arról beszélt, hogy mindannyian szerettük volna, ha előbb készül el a fejlesztés, ám most végre valóban elérhető közelségbe került.

– A következő év végééig valóban át tudjuk adni, ez a legeslegutolsó határidő, ez után már nincs időpont – hangzott el. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Szombathely azon túl, hogy nagyon szép város, erős iparváros is volt, amíg le nem bombázták.

– Komoly ipari hagyományokkal rendelkezett, ám nem volt olyan képzés, ami mérnököket termelt volna. Azóta a gépészképzés megkezdődött, és már most arról beszélhetünk, hogy mikor indíthatjuk el a villamosmérnök-képzést – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor megemlékezett arról is, hogy Szent Márton személyében a város védőszentet adott a világnak. – Halkan jegyzem meg, hogy Európában is jobb lenne, ha a védőszentekre és nem a rossz szellemekre hallgatnának manapság – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a kormány legfőbb célja a teljes foglalkoztatottság megteremtése, amely Szombathelyen szinte teljesen megvalósult, hiszen három százalék alatt van a munkanélküliség, a legutolsó számadatok kettessel kezdődnek.

– A város úgy volt képes növelni a bevételeit, hogy nem az adókulcsokat emelték, hanem a gazdasági teljesítőképesség javult. – Nem tudok olyan városról, amely képes lett volna ilyen dinamikus növekedésre – hangzott el. Orbán Viktor kiemelte, ezen eredmény eléréséhez elengedhetetlenül szükség volt arra, hogy levegye a kormány a város válláról a 15 milliárd forintot meghaladó adósságot.



– Ha ezt nem tesszük meg, az adósság lenyomta volna önöket. Amiért megdolgoztak, soha nem lett volna a városé – hangzott el. – Agresszív tárgyalófél volt dr. Puskás Tivadar, tudják, van az a szelíd kitartás, amivel falhoz szorítják az embert – mondta a miniszterelnök, majd felsorolta azon konkrétumokat, amelyekben sikerült megállapodniuk.

Elhangzott, mivel a város elérte a teljes foglakoztatást, újabb munkaerő-bevonásra van szükség, ezért egy új bérlakásépítési program valósulhat meg. A kormányfő szólt arról is, hogy 1,5 milliárd forinttal támogatják egy multifunkcionális telephely kialakítását az iparterületen, és többmilliárdos árvízvédelmi beruházás is várható, amelynek teljes költségét a kormány magára vállalja. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Gothard-kastély felújítására is forrásokat biztosítanak, itt zarándokszállás épülhet, de a Szombathelyi Képtár felújítását is támogatják. A Szent Márton-tervhez kapcsolódóan a már meglévő 2,5 milliárd forinthoz további 5 milliárd forintot biztosítanak majd, és további támogatást kapna a város a Szent Márton-év programjainak a megrendezéséhez. A kormányfő kiemelte, megállapodtak a polgármesterrel arról is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztetik.


A Haladás sportkomplexum fejlesztésén túl fejlesztik az Illés Akadémiát és a Király Sportlétesítményt, és meglepő bejelentésként elhangzott, a Fedett Uszoda és Termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is támogatják 2,5 milliárd forinttal. – Szólnom kell az egyik legfontosabb területről is, a 86-os út elkészültén túl a várost négysávos gyorsforgalmi úttal kötjük össze Kőszeggel és Zalaegerszeggel.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Szombathely Magyarország fontos gazdasági központjává vált, visszanyerte régi erejét. A kormányfő szavai szerint a város politikailag stabil, jó vezetéssel rendelkezik, Szombathely vezetői hatékonyan használják fel a forrásokat. A sajtótájékoztatón lapunk munkatársa kérdést tett fel a miniszterelnöknek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miközben a szombathelyiek folyamatosan írják alá azt a petíciót, amely arra szólítja fel a helyi forgácslapgyártó üzemet, hogy szereljen fel megfelelő mérő- és szűrőberendezést, van-e bármilyen eszköz a kormány kezében, hogy segítse a szombathelyiek törekvését. A miniszterelnök válaszában úgy fogalmazott, tanulmányozta a helyeztet, látja, hogy eléggé elmérgesedett a helyzet, ám a kormány nem szól bele ebbe a jogi ügybe, a bíróságoknak kell dönteniük. – Sok sikert kívánok a küzdelemhez – fogalmazott. A miniszterelnök a sajtótájékoztatót követően a Városháza előtt találkozott a szimpatizánsokkal, majd a Brenner János Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott el.

 

Percről-perce tudósításunk:

 

Kétszer kétsávos utat Kőszegig, uszodafelújítást és a Szent Márton év támogatását ígérte Orbán Viktor miniszterelnök Szombathelynek délutáni látogatása során. A sajtótájékoztatóról készült videóink itt megtekinthetők.

14:30 Orbán Viktor már Szombathelyen

Egy fekete kisbusz kék villogóval áll a Városháza előtt, vélhetően ez a kormányfő autója. Már fél egykor is láttuk, vélhetően tárgyal. A házasságkötő teremben lesz a sajtótájékoztató, már itt vannak a városi képviselők, intézmény és cégvezetők.

14:53 Puskás Tivadar kezd

Megérkezik a miniszterelnök, itt van vele Lázár János miniszter és dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is. Dr. Puskás Tivadar kezd. Eredményeket sorol, melyek szerinte nem jöhettek volna létre a Kormány támogatása nélkül. Külön kiemeli, hogy egy korábbi megállapodás értelmében az állam átvette a város adósságát, melynek köszönhetően számos fejlesztés valósulhatott meg Szombathelyen és térségében. A kormány és a város kapcsolatának gyümölcseként említette az M86-os utat, az egészségügyi fejlesztéseket és a Haladás Sportkomplexum építését. Arról is beszélt, hogy a mostani megállapodásnak köszönhetően tovább fejlődhet Szombathely.

15:03 Orbán Viktor szerint jól áll Szombathelyen a foglalkoztatottság

15:21 Orbán Viktor az eddigi eredményekről

15:36 Miben állapodtak meg a mai tárgyaláson?

15:43 Orbán Viktor találkozik a szombathelyiekkel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!