Szombathely

2015.12.03. 14:50

Advent a piacon - Kellékek és finomságok az ünnepre

Szombathely - A káposztától a mákig minden finomság, és még csészébe ágyazott rénszarvasos hógömb is beszerezhető a karácsonyváráshoz.

Bakos Ágnes

Több stand is roskadozik a karácsonyi dekorációs kellékektől a szombathelyi vásárcsarnokban. Igazi karácsonyi hangulat van a piacon, különösen az illatgyertyák között. - Az illatmécseseket viszik nagyon, de úgy általában a gyertyákat. Ki az egyszerűbbeket, ki a díszesebbeket - mutatta Szigeti Szabina, az egyik stand eladója. Sokan kézműveskedhetnek otthon, hiszen keresik a lakásdekor anyagokat és kellékeket. Apró terméseket, szárított narancsszeletet, tobozokat, fából készült lapocskákat, meg persze a mohaborítású koszorúalapot. - Újdonság és nagyon viszik a viaszból készült mécsestartót - mutatta a fehér viaszból készült öblös tálat Szigeti Szabina. - Tartós, csak a fűtőtest közvetlen közelében nem érdemes tartani.

Aki ál-lángot szeretne, az talál elektromos, illetve elemes mécsest és gyertyát is. Azt egyébként inkább mindenszentekre vitték. - Népszerűek még az illóolajok és a szekrények, polcok szélére ültethető angyalfigurák is. Rénszarvasból és őzekből is van bőven: egy asztaldísz-kompozícióba kívánkoznak. Persze ízlések és pofonok különbözőek - van, akinek már egy színesebb gyertya is giccses. És persze van közönsége az apró piros kávéscsészébe szorult hógömbnek, benne Mikulással, hóemberrel. A karácsonyi dekorációs kellékek ára nagyon változatos: néhány tíz forintért, de több száz forintért is beszerezhető egy-egy kiegészítő.

Változatosak, de inkább magasak az árak a zöldségek és gyümölcsök között. A mandarin a sláger: 218 és 300 forintért is mérnek. A banán 400 és 500 forint között van. Diót 2 ezer forintért és 2500 forintért is adnak. Mákra is szükség lesz a bejglihez és a karácsonyi vendégváró sütikhez: azt egyelőre csak nézegetik a vevők, felmérik a kínálatot. 1000 forint körül van most a mák kilója.

A fokhagyma olcsóbb, mint pár héttel ezelőtt, hiszen kifut az őszi kínálat, majd tavasszal lesz ismét 1500 forint körül az aromás, gerezdes fűszerzöldség.

Igazi luxus az ára alapján, de kapható a vásárcsarnokban kelbimbó: 160 forint tíz deka a zöldségből.
Télen fontos vitaminforrás a káposzta, és nem is horribilis az ára: 170 forint körül adnak egy kilót. A karfiolnak már jobban megkérik az árát, és nem is olyan egyszerű kifogni a legszebb fejeket 300 forintért. Hagymát 200 és 300 forintért is vehetünk a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!