Szombathely

2015.12.16. 14:32

Így kell fejen szállítani a gázpalackot – ezt is bemutatta a szombathelyi Afrika-kutató

A szombathelyi Kalandor-kör legutóbbi vendége dr. Kúti Zsuzsanna volt, aki Nyugat-Afrikában szerzett élményeiről mesélt az érdeklődőknek.

Rákos Bianka

 

Kinek ne lettek volna merész tervei gyermekként? Dr. Kúti Zsuzsanna, biológus, kutató és tanár mindent megtett ezekért az álmokért, végül eljutott Afrikába, ahová gyermekkorától húzta a szíve. A Cafe Frei színpadán osztotta meg a közönséggel tapasztalatait, és élményeit.

A kutató gyönyörű fényképek és különleges tárgyak kíséretében mesélte el utazását az afrikai Ghánába, ahová önkéntesként, lepkegyűjtés céljából érkezett néhány évvel ezelőtt. Az est, ahogy Grünwald Zsolt házigazda is elmondta, egyben egy fotókiállítás megnyitója is volt, hiszen a kávézó falain még jó pár napig visszanézhetjük Kúti Zsuzsanna képeit.

A különleges helyszín természetesen érdekes, megdöbbentő, néhol pedig vicces történetekkel is szolgált. Az előadás elején az afrikai város jellegzetességei voltak a középpontban, ahol a gazdagság és a szegénység éles kontrasztba került. Az ember nem is gondolná, hogy a fővárosban is zacskókban árulják az ivóvizet, és az oktatás sem épp a legkorszerűbb. A kereskedők viszon, talán Afrikában a legkreatívabbak, hiszen lételemük az újrahasznosítás. A dobozokból készült ajándéktárgyak annyira még nekünk sem különösek, de Zsuzsanna bemutatott nekünk zacskókból álló kalapot, és gumiabroncsból készített papucsot is. Ha pedig már láttunk Afrikáról szóló filmet, feltűnhetett: az árusok a fejükön hordják a portékát. Arról viszont már National Geographic sem rántotta le a leplet, hogy olyan különös és nehéz dolgokat, mint például a gázpalack, szintén ekképpen szállítják.

Az esőerdő élővilága kétség kívül a legérdekesebb. Majmok százai, több ezer éves fák és ijesztőbbnél ijesztőbb jószágok keresztezik a bátor emberek útját. Zsuzsanna azonban megnyugtatott mindenkit:

- Minél nagyobb egy skorpió, annál kevésbé mérgező. – mondta. Azért valljuk be, legszívesebben sosem találkoznánk, velük akármekkorák legyenek is.

A sok borzongató teremtmény mellett jócskán akad szeretnivaló és szebb is. Ilyen a pillangó, amelyből számtalan fajt sikerült megvizsgálnia kutatótársaival közösen. Latin nevekkel nem szeretett volna untatni minket, de gyönyörű képeket mutatott. Az egyedi formákban és színösszeállításban pompázó lepkékre az egész közönség rácsodálkozott.

Kalandjai a rovargyűjtéssel nem értek véget, hiszen számtalan nemzeti parkba is ellátogattak. Antilopokat, elefántokat és egzotikus növényeket láthattak itt. Útjuk során a tolvajoktól nem kellett félni, a lopós majmoktól viszont jó, ha tartott az ember.

- A vicces kedvű jószágok nem csak a banánra csaptak le, hanem a kölcsön kapott fazékra is. – tudtuk meg.

Az est lezárásaként pedig mi is kezükbe vehettük Afrika tradicionális ékszereit, ruháit, különféle ajándéktárgyait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!