Szombathely

2015.12.15. 11:28

Nem tudják, miért vagyok olyan vidám - Orosz, horvát, szlovén hangulat: szláv szakest a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi pedagógusképző karán

Szombathely - A három szláv nyelv oktatásának több évtizedes hagyományai vannak a szombathelyi felsőoktatásban; függetlenül attól, hogy éppen minek nevezik az intézményt. A tudományt és szórakozást közös nevezőre hozó orosz, horvát és szlovén szakestek pedig mindig jókedvűek: ide a régi hallgatók is rendre visszatérnek.

Ölbei Lívia

A szakestre zsúfolásig megtelt a szláv intézeti terem, ahova minden vendég kisebb-nagyobb „batyuval” érkezett. Ez is az átölelő szláv hangulathoz tartozik. Köszöntőt mondott Katona Attila dékán-helyettes, elismerően konstatálva az érdeklődést. A hangulatot a Budapestről meghívott Dve Gitári Duó (Két gitár, plusz két énekesnő) alapozta meg.

László Anna Regina édesanyja révén orosz származású (nagymamája orosz). Több évet élt kint a nagyszülőknél Oroszországban, már akkor megismerkedett az orosz kultúrával, dalokkal. Családjával később hazaköltözött Magyarországra, itt végezte el a Kőrősi Csoma Sándor orosz-magyar két tannyelvű gimnáziumot, ahol két nyelvű érettségit tett. Később az Eötvös Lóránd Tudományegyetem orosz szakára nyert felvételt. Jelenleg abszolvált orosz szakos nyelvész és irodalmár. Ezenkívül zeneszerző, dalszövegíró, fotós, tolmács. Középiskolában, nyelviskolában és magántanárként tanít oroszt, de tolmácsolást is vállal. Gyerekkora óta énekel, zongorázik és gitározik. Énekesnője volt a Blues Steel és a Lusta Béka zenekarnak. Komolyra akkor fordultak a dolgok zenei téren, amikor találkozott Sebestyén Katjával, akivel létrehozták létrehozták a Dve Gitari Duót. Sebestyén Katja zenészcsaládból származik. Eredetileg vendéglátós zenész, énekesnő. Gyerekkorától furulyázik, zongorázik, gitározik; 16 éves kora óta rendszeresen vannak fellépései. Több mint 40 nyelven énekel és 10 nyelven beszél társalgási szinten. Jelenleg a Váci utca egyik nívós éttermének zenésze, a Jerusalem Expres Klezmer Orchestra és a Dve Gitari Duó énekesnője. Fölsorolni is nehéz: zeneszerző, dalszövegíró, költő, festő, tolmács. Kisgyerekként szüleivel és testvéreivel egy ideig Moszkvában élt, ott ismerte és szerette meg az orosz kultúrát. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tanult bolgár-orosz szakon nyelvészetet és irodalomtudományt. Ott ismerkedett meg László Anna Reginával. A Dve Gitari Duó orosz románcokat, népzenét-, filmzenét-, illetve tradicionális orosz zenét játszik. Két szólamban énekelnek, két gitáron kísérik magukat.



Úgy kezdődött, hogy 2007 szeptemberében egy hirtelen jött ötletből elvállaltak egy közös fellépést, amelynek sikerétől motiválva hamar „hivatalossá tették” a duó létezését. a duó. Akkoriban népdalokat, románcokat, filmzenéket játszottak legszívesebben. Néhány éve Erdődi Gábor költő, műfordító inspirálására kezdtek el versek megzenésítésével foglalkozni. Először Erdődi fordításait zenésítették meg, aztán Erdődi, sőt mások verseit is. Oroszul Szergej Jeszenyin, Alekszandr Puskin, Marina Cvetaeva, Oszip Mandelstam - „és még sok orosz költő szebbnél szebb verséhez komponáltak már zenét”. A duó jelenleg is számos orosz-magyar rendezvény fellépője. 2011 novemberében az együttes megnyerte Oroszországban, Szentpéterváron az Orosz nyelv és Irodalom Nemzetközi Fesztiválja dal kategóriájának versenyét.

A szombathelyi szláv szakesten is szűknek bizonyult az a félóra, amit a szoros és sokszínű programban a koncertre szántak. Katja és Anna azonnal házibuli-hangulatot teremtett, szinte azt vártuk, hogy mikor toppan be az öröklétből maga Viszockij. És be is toppant: Katja Viszockij hangján is képes megszólalni. A Moszkva-parti estékbe például beszállt a közönség. És sokan örültünk a generációkat fölnevelő szovjet bábfilmből jaj, de ismerős születésnapi dalnak, amelyet Gena, a krokodil énekel az utcán, miközben esik az eső, a tocsák folyóvá duzzadnak, és a járókelők nem tudják, hogy Genának vajon mitől van annyira jókedve. Ez a vidám-érzelmes dalocska a WSSz új Csehov-előadásában szintén felhangzik. Jókedvünk lesz tőle, ki tudja, miért. De csak azért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!