Szombathely

2016.01.23. 18:01

Mutatjuk, milyen a jó kocsonya – így főzik Vasban, Zalában és Szlovákiában

SZOMBATHELY - Milyen a jó kocsonya? - a kérdésre lehetetlen válaszolni, hiszen mindenütt kissé másképp főzik, és mindenki másképp ízesíti.

Peltzer Géza

Sokkal könnyebb körülhatárolni, hogy milyen a rossz kocsonya, ugyanis nem szabad, hogy zavaros, ízetlen, zsíros vagy üres, tartalmatlan legyen. A kocsonya készítése körültekintést, precizitást igényel, nem lehet belőle keveset csinálni, egy tucatnyi minimum elkészül belőle, úgyhogy mindig jut belőle rokonnak, szomszédnak, barátnak. A kocsonyának ezért közösségteremtő ereje van.

Ezekben a hetekben a migránsválság után a kocsonya a leggyakoribb beszédtéma: mi kell bele, hogy szűrjük le, külön téma a zsír eltávolítása a lé tetejéről, az ízesítés. Akit kérdeztem, mindenki kicsit más alapanyagokkal dolgozik, a főzés hőfoka, ideje is eltér. Körülnéztem kicsit kocsonya-ügyben, akit kérdeztem, szinte mindenki főzött már, méghozzá a napokban - szóval kocsonyatájm van.

A kocsonyából nem lehet csak egy tányérral készíteni. Egy Uránia udvarbeli borozóban hetente egyszer kocsonyaestet tartanak. Stieber József, volt Haladás futballista is szívesen megízleli

A nemzeti érzületű kocsonyarajongókat el kell keserítsem: a kocsonya nem magyar étel. Szinte minden európai ország konyháján főzik, mindenütt úgy, hogy a házi sertés kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit zöldségekkel, fűszerekkel abálják (95 Celsius-fokon főzik). Elkészülte után hűlni hagyják, (ülepítés), leszűrik, a húsokat tányérokba adagolják, zsírtalanított levét rámerik. Hideg helyre teszik, kihűlés után zselésedik, megszilárdul a csontból, bürkéből kioldódott enyvtől. Az első recept Franciaországban íródott még 1395-ben. De hogyan főzik a kocsonyát Vas megyében? Az elkészítés részletei fontosak - mert igazából ezekben búvik meg lényeg.

Nagy Lajos (Szeleste), akinek szakács végzettsége is van, rendszeresen sikerrel vezeti csapatát a szarvaskendi böllérversenyen: - Fontos, hogy bürke legyen az alapanyagok között. Valamint csülök, kis füstölt hús, de ezzel vigyázni kell, ha sokat tesz bele az ember, akkor a leve nem lesz tiszta. Én színhúst is használok, lapockát.

Nagy Lajos hozzáteszi: a fazékban felteszi főni hideg vízben kis lángon. Amikor habzik, a habot leszedi és belerakja a babérlevelet, borsot, sót, vöröshagymát, sok fokhagymát. Csak minimális mennyiségű sárgarépát és fehérrépát ad hozzá, mert megédesíti a lét. Hat óra minimum kell a főzéshez, a lényeg, hogy a bőrke teljesen puha legyen, mert tálaláskor úgyis visszakeményedik. Ekkor leszűri a levet levesszűrővel. Megtudjuk, akkor lesz zavaros a kocsonya, ha nagy lángon főzzük, vagy ha nem várjuk meg, hogy a leszűrt lé állásában letisztuljon. A húst tányérokba kiosztja és rámeri a tiszta, zsírtalanított, leszűrt levet.

A lé felületén összegyűlt zsír eltávolítása rendkívül fontos művelet. Általában evőkanállal, merőkanállal, villával, papírzsebkendővel távolítják el, itatják fel. Van, aki konyhai papírtörlőn szűri át, de gyakori, hogy szívószálat dugnak a lébe (hurkapálcikához van rögzítve), amivel kiszívják a zsír alól a levet. Olyat is hallottam, hogy a műanyagtölcsér csövét rövidre csonkolják, ezt beledugják a lébe. Így a zsírtalan lé a tölcsér karimáján belül feljön, ezt merik külön edénybe.

Németh Lajos (Sé) kocsonya késztéskor a gondos előkészületekben hisz:

- 30 literes fazékba egy nyers, egy füstölt csülköt, hat körmöt, egy kiló lapockát és egy kiló bürkét teszek. A körmöt előtte saját magam lepörzsölöm, hogy szőr ne maradjon rajta, utána forró vízzel átmosom, és lekaparom teljesen tisztára. A hozzávalókat beáztatom sós vízbe, másnap reggel leöntöm róla a vizet, és tiszta vízben nagy lángon felteszem főni. Ha elkezd forrni, leveszem a lángot, a habot többször leszedem róla, csak ekkor fűszerezem. Öt fej fokhagyma, egész bors, egész kömény, 2-3 babérlevél, két sárgarépa, két fehérrépa, só, két kicsi, gömbölyű, szárított erőspaprika és kis vegeta is kerül a lébe. Órákig főzöm lassú tűzön, amikor a csontról elválik a csülök húsa, akkor van kész. Ezután leszűröm a lét, a zsírt merőkanállal leszedem, fehér papírszalvétával felitatom. A húsokat szétosztom tányérokba, a lét rámerem, és hűvös helyre teszem. A jó kocsonyának tíz fokban is meg kell dermedni. 26 tányérral készítettem legutóbb. Ecetes hagymát csinálok hozzá, kenyérrel eszem. Volt, hogy vendéget is hívtunk.

A disznóvágás után megmaradt kevésbé értékes részek, a köröm, a fül, a farok jól jönnek kocsonyakészítéskor Fotó: Unger Tamás

Na, ez a kocsonya lényege: közösségteremtő ereje van. Mivel minimum egy tucatnyi készül belőle - sokkal több, amit egy család el tud egyszerre fogyasztani - gyakran vendégeket hívnak kocsonyára. A meghívást viszonozni illik, ilyenkor az emberek beszélgetnek, viccelődnek, nótáznak is.

Egy másik vasi recept szerint (Szilassy Piroska – Rába-vidék) csirkecombot is tesznek a kocsonyába.

- Nekem kifejezetten bejött a csirkehús a kocsonyában. Egy alkalommal anyu azért tette bele, mert volt otthon és el kellett használni. Azóta így készül nálunk a kocsonya.

De nézzünk egy zalai elkészítési módot is. Dr. Major Gyöngyi (Zebecke): -A hozzávalók: 2-3 köröm félbevágva, farok, fül, egy füstölt és egy nem füstölt csülök, bürke, egy fej hagyma, egy fej fokhagyma, bors, majoranna, szárított piros paprika. A füstölt csülköt előbb egy éjszakára beáztatom, másnap reggel alaposan megmosok mindent, majd egy nagyobb fazékba bepakolom a húsokat és annyi vizet teszek hozzá, hogy ellepje. Felforralom, a habot leszedem, majd mehet bele hagyma héjastul, a fokhagyma, a bors. A majorannát később teszem bele. Sárgarépát semmiképp, a kocsonya nem húsleves!

Most egy recept Szlovákiából. Sebők Gabriella, Kisudvarnok: - 9 literes fazékba felteszek főzni egy füstölt és egy nyers csülköt, 2-3 körmöt, fület, farkat. Óvatosan sózom, mivel füstölt csülök is van benne, dobok bele egész feketeborsot, szegfűborsot, koriandermagot, 10-15 szemet mindenből, 3-4 közepes hagymát, egy nagy fej fokhagymát gerezdjeire szedve és megtisztítva. Nagyon lassan főzöm, legalább 4 óra hosszat, másnapig hagyom hűlni, leszedem róla a zsírréteget, felmelegítem, és szétosztom tányérokra. A bőr és csontok nagy része a kutyusoknak marad, nagy örömükre.

Szabó Tibor színész (Weöres Sándor Színház) receptje: - Én régóta az orosz kocsonyát készítem. A csülköt annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem főni. Miután a víz felforrt, csökkentem a hőfokot, hogy éppen csak gyöngyözve főjön a lé. Körülbelül 3 és fél, 4 óra múlva beleteszem a két egész vöröshagymát, és tovább főzöm még másfél órát. Utána jöhet a babérlevél és a só. Körülbelül 7-8 órát főzöm, addig, míg a csülök olyan puhára fő, hogy a csontok szinte maguktól kihullanak a húsból. Leszűröm a levet és a csontoktól megszabadított húst feldarabolom, majd frissen zúzott fokhagymával összekeverem. Tányérokba adagolom és rátöltöm a levet. Díszítésként keményre főtt tojásszeleteket lehet tenni rá.

A kocsonyát (Sulz) Ausztriában is ismerik. Villlányi Eszter, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület vezetője szerint  a magyar nők főzik, férfiak egyáltalán nem (ők többnyire ugyanis osztrákok. ) Hagymával, ecettel és tökmagolajjal eszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!