Szombathely

2016.01.06. 14:46

Várják a tűzifa-felajánlásokat - Veszélyben lehetnek a fűteni képtelen idősek

Szombathelyen csaknem kétszáz idős embert gondoznak saját lakásán a szociális szolgáltató központ munkatársai, és közülük minden tizedik fával fűt. Sokaknak a tüzelő beszerzésében, a hasogatásban, a begyújtásban is segíteni kell.

Kevesen tudják, de a rendkívüli hidegben többen hűlnek ki a saját házukban, mint az utcán, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy az egyedülálló, idős szomszédokra odafigyeljünk. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat csapata „hivatalból” nyitott szemmel jár, de a bejelentéseket is kivizsgálják. Minden esetben környezettanulmány után döntenek arról, hogy valaki jogosult-e a házi segítségnyújtásra, vagy sem. Ebbe természetesen beletartozik az is, hogy felmérik, képes-e az illető otthona fűtéséről gondoskodni. A gondozók segítenek a tűzifa megrendelésében, felaprításában, vagy ha szükséges, az önkormányzati fűtési támogatás ügyintézésében is. Ha kell, naponta ellenőrzik, hogy kellően meleg van-e a házban. Az utóbbi években az sem ritka, hogy felajánlásként kap fát a szolgálat, amelyet ingyen továbbad a rászorulóknak.

– Többször jutottunk már nagy mennyiségű, tüzelésre alkalmas fához a városi parkfenntartótól vagy vállalkozóktól, amelyet azután magunk osztottunk szét. Pillanatnyilag ez a készlet kifogyott – tájékoztatott Kulcsár Lászlóné intézményvezető, aki elmondta, hogy a jelenlegi nagy hidegben rendkívül fontos lenne az utánpótlás, ezért várják a felajánlásokat.

Trinka Zoltánnénak rendszeresen segít a tüzelő beszerzésében a szolgálat munkatársa, Vargáné Pintér Csilla

Trinka Zoltánnéhoz havonta legalább egyszer kijár a szolgálat munkatársa, aki ilyenkor ellenőrzi a tüzelő meglétét. Az idős asszony a kályhakész fával egyedül is be tud fűteni, de a támogatás igénylésében, a farendelésben és a behordásban segítségre szorul. Még van néhány hasáb fája, talán kitart addig, amíg egy újabb adag nem érkezik, ám az is 17 ezer forintjába kerül majd. Jól jönne neki is az ingyen fa a szolgálattól.

A szakemberek azt kérik, a napokban mindenki figyeljen oda egy kicsit jobban az egyedül élő ismerőseire, nehogy előforduljon, hogy valaki a saját otthonában hűl ki. Megtudtuk: ha a Pálos Károly központban jelzést kapnak arról, hogy valakinél nincs fűtés, átmenetileg azonnal el tudják helyezni az ügyeletes idősek klubjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!