Szombathely

2016.02.26. 19:38

Akár ön is választhat két szakmát - Íme a szombathelyi lehetőségek

Megyei körkép - A legtöbben 20 és 40 éves kor között ülnek vissza az iskolapadba. Van, aki továbbképzi magát, és van, aki csak puszta kíváncsiságból tanul.

Budai Dávid

Ha minden álma, hogy matróz-gépkezelő legyen, abroncsgyártó vagy fluidumkitermelő technikus, akkor az elhatározáson kívül egyéb akadálya elvileg nem nagyon van, hogy azzá váljon. Elvileg, mivel matrózzá csak Budapesten, abroncsgyártóvá a fővárosban, Egerben és Zalaegerszegen, fluidumkitermelővé pedig csak Békéscsabán válhatunk. Adódik a kérdés, hogy akkor mi jutott azoknak, akiket a sors a nyugati végekre száműzött. Nemsokára eláruljuk.

Sokak figyelmét bizonyára elkerülte, hogy egy ideje már bárki ingyen kitanulhat egy szakmát, sőt tavaly június 12-e óta akár két szakmát is megszerezhet teljesen ingyen. Az első diákok már a padokban ülnek. Megnéztük, Vas megyében mennyire népszerű az ingyenes tanulás lehetősége és melyek azok a szakmák, amelyek az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő 489 szakképesítésből megszerezhetőek.

Ha valaki egy szabadbölcsész-diplomával a zsebében döbben rá, hogy pékként biztosabb a megélhetése, akkor sincs semmi gond, jelentkezhet.

Sőt, aki korábban fizetős tanfolyamon megszerezte mondjuk a magasépítő technikus szakképesítést, de időközben rádöbbent, hogy ő mégis inkább mélyépítő technikus lenne, annak is jó hírünk van, mivel a két, támogatott szakma közé nem kell beleszámolni azokat a képzéseket, amelyekért korábban fizettünk. Jó tudni azt is, hogy 25 éves korig lehet nappali tagozatra jelentkezni, aki pedig idősebb, az esti vagy levelező tagozaton végezheti el a képzést.

Pesthy Zsuzsanna tavaly október óta öt napból hármat a varrásnak szentel. Nem ez a szakmája, nem akar varrónő lenni, mégis tanul (Fotó: Szendi Péter)

Azt azért tudni kell, hogy a képzési jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az iskolák kínálatában, így például ipari üvegművesek ingyenesen biztosan nem lehetünk. Azok viszont örülhetnek, akik a diákigazolvánnyal a zsebükben élnék a második gyerekkorukat, mivel a felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, államilag támogatott és jár a diákigazolvány is.

Vas megyében két szakképzési centrumban lehet ingyenes képzésekre vadászni. A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrumban és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrumban. Utóbbi főigazgatója, Szentgyörgyvári Róbert elmondta: náluk villanyszerelő, hegesztő, CNC-gépkezelő gépi forgácsoló, CAD-CAM informatikus, asztalos, ipari gépész, bádogos, kőműves és hidegburkoló, logisztikai ügyintéző szakmákat lehet szerezni, sőt a szakiskolát végzetteket is felkészítik az érettségire. Mivel a képzések tavaly szeptemberben indultak, még egyetlen végzős hallgatóval sem büszkélkedhetnek, és egy darabig még nem is fognak, ugyanis az egyéves CNC-gépkezelő kivételével mindegyik képzés két éves. Aki most érez ellenállhatatlan vágyat egy szakma megszerzésére annak szeptemberig várnia kell, mivel már a keresztféléves képzések is elindultak. Megtudtuk: a fent felsorolt képzések a jövőben is elérhetők lesznek, sőt, ha valami iránt komoly érdeklődés mutatkozik, akár újakat is indíthatnak. A jelenleg futó képzések közül a villanyszerelő, a CAD-CAM informatikus és a CNC-gépkezelő a legnépszerűbbek, a keresztfélévben indult képzések közül pedig a hegesztő és a logisztikai ügyintéző a legmenőbb. Szentgyörgyvári Róbert azt is elmondta, hogy leginkább a húsz és negyven év közöttiek akarnak tanulni. Köztük ugyanúgy megtalálhatóak az érettségizettek, a szakképesítés nélküliek és a diplomával rendelkezők is. Többségük azért ült vissza az iskolapadba, mert váltani szeretne, de nincs végzettsége, illetve azért, mert a meglévő munkakörük ellátásához újabb képesítést szeretnének szerezni.

Mindenkinek más miatt fontos az oktatás. Bukvai Albertné hívta vissza egykori tanítványát, Lukács Józsefet tanulni, hogy meglegyen a technikusi végzettsége. Ő pedig kihasználta a lehetőséget (Fotó: Szendi Péter)

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum szervezésében ruhaipari technikusnak tanul tavaly ősztől Pesthy Zsuzsanna, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs munkatársa is. Két éven keresztül öt napból háromszor este nyolckor ér haza. Adódik a kérdés, hogy miért szenteli szinte a teljes szabadidejét egy diplomás kommunikációs szakember teljes egészében a varrásnak. Egyszerűen azért, mert érdekli a kézimunka. Lukács József ezzel szemben több mint tíz éve dolgozik a szakmában, és ahogyan ő fogalmazott, most papírt szerez arról, amit már gyakorlatban megtanult. Persze újat mindig lehet tanulni, az pedig nem kétséges, hogy a gyakorlati oktatás vezetője, Bukvai Albertné mindenkinek tud újat mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!