Szombathely

2016.02.24. 14:24

Az építés éve kezdődött Szombathelyen - 16,4 milliárd forint a költségvetés főösszege

Szombathely - Csütörtökön alkotja meg az idei költségvetési rendeletét Szombathely önkormányzata. A fő számokat és célokat szerdán dr. Puskás Tivadar polgármester és Molnár Miklós alpolgármester mutatta be.

Bakos Ágnes

A 2016-os költségvetés főösszege 16,4 milliárd forint. Szombathely önkormányzata a polgármesteri hivatallal együtt harminc költségvetési szerv működését, fenntartását látja el idén. Összesen 1500, a közszférában foglalkoztatott munkavállaló működik közre a fenntartásban – hangzott el a szerdai tájékoztatón.

fotó: Unger Tamás

– Az építés éve az idei, és a következők is – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Kiemelte, hogy szigorú fegyelmet kíván a költségvetés, amelynek alapja, hogy lezajlott az adósságkonszolidáció, vagyis Szombathely megszabadult a terheitől néhány évvel ezelőtt. Azóta is fontos, hogy nem kell törlesztésre költenie a városnak. A másik alappillér az, hogy fegyelmezett gazdálkodás jellemezte az elmúlt éveket Szombathelyen. A harmadik pedig az, hogy kiemelkedő a szombathelyi gazdasági teljesítmény. Ezt mutatja az iparűzésiadó-bevétel, ami 2010-hez képest hetven százalékkal emelkedett, tavaly már meghaladta a 7,5 milliárd forintot. A 2016-os költségvetés tervezésekor legalább ugyanekkora összegű iparűzésiadó-bevétellel számol a város vezetése.

A működési bevételek 15,2 milliárd forintot tesznek ki, ebből 3,1 milliárd forint az állami támogatás, 9,1 milliárd forint a helyi adó és 3 milliárd forint az intézményi és egyéb bevételekből származik. Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta, hogy a bevételi tételek arányain látszik, hogy nő a város helyi adóereje, vagyis nő az önállósága, ezzel együtt a felelőssége is.

A működési kiadások között a legmagasabb összeg az oktatási ágazat mellett szerepel: 3,8 milliárd forint. A kulturális működési kiadás 2,9 millió forint – ebben a Szent Márton-év 800 millió forintos állami támogatása is benne van, hangsúlyozta Molnár Miklós alpolgármester.

A szociális ágazati kiadások mellett 1 milliárd forint, a gyermekvédelemnél 600 millió, az egészségügyi ágazatnál 500 millió forint szerepel. A sport ágazat kiadási összege 500 millió forint. Amik minden szombathelyit érintenek, azok a kommunális és városüzemeltetési, városműködtetési kiadások: ott 5,3 milliárd forint szerepel.

A költségvetésről szóló összesítés szerint az intézményhálózatán keresztül mintegy 4 ezer ellátott részére biztosít a város óvodai, bölcsődei, szociális ellátást.

A biztonságos és stabil költségvetést emelte ki dr. Puskás Tivadar. Az építés, a fejlesztések három bázisáról beszélt a polgármester: az európai uniós támogatások, a modern város program mellett a saját elhatározású és finanszírozású beruházások is szerepelnek.

Prioritást élveznek a Szent Márton-évhez kapcsolódó beruházások, az I. világháború emlékműveinek felújítása, a pápalátogatás évfordulója alkalmából köztéri alkotás elhelyezése, városmakett készítése. A már elhatározott kötelezettségek között szerepel a Csónakázótó köztéri bútorainak beszerzése, a városi strand területének hasznosításához kapcsolódó tervek elkészítése, önkormányzati bérlakások felújítása, térfigyelő kamerarendszer bővítése.Új sor a költségvetésben az intézményi felújítási alap 100 millió forinttal és 240 millió forint szerepel az út, járda, parkoló, kerékpárút, közvilágítás építésére és felújítására. Ezen felül külön nevesített tétel a Markusovszky híd felújítás - 60 millió forintból.

Külön tétel, hogy idén körzetenként, saját hatáskörben 3 millió forintot költhetnek a képviselők.

A 2016-os költségvetés rendeletének megalkotása a csütörtöki, rendes februári közgyűlés feladata. A nyolcadik napirendi pont lesz az ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!