Szombathely

2016.02.25. 14:30

Déli harangszó Szombathelyről: hallgassa meg a szalézi templom harangjátékát!

A Magyar Rádió csaknem 15 éve gyakorolja azt a kultúrmisszióját, amelynek lényege, hogy a rádió munkatársai az országot járva templomok harangjátékát rögzítik, ezeket hallhatja a közönség a déli Krónika előtt. Eleinte hetente csak egy új harangot lehetett hallgatni, ma már azonban csaknem ezernél tart a hangfelvételek száma. A templomok kiválasztása nem véletlenszerűen történik.

Médiaközpont

Papp Sándor, a Magyar Rádió hangmérnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a plébániák pályáznak, illetve levelet írnak a szerkesztőségbe és ez alapján az egymáshoz közel eső területeket összefogják és négy-öt helyszínre is eljutnak egy nap alatt.

A szombathelyi szalézi egyházközség azt a célt tűzte ki 2016-ban, hogy a Szent Márton Emlékév keretében az egykori mártír püspök, Szent Kvirin tiszteletére az országos közszolgálati rádiócsatornán megkonduljanak a templom harangjai.

"Ez nagyon fontos számunkra, és örülünk, hogy a célunk megvalósult, hisz ezáltal a rádión keresztül a harangszó előtti felvezetésben a hallgatóság megismerheti Szombathely városát, a szalézi templomot, és a hitéért életét áldozó mártír püspököt" – hangsúlyozta Ágh Ernő, a Szent Kvirin Szalézi Plébánia egyházközségi elnöke.

A szalézi templom tornyában több mint 130 lépcsőfok vezet fel a tetőtérbe, ahol három harang lakik. A kis harangot a régi szükségkápolnától hozták át. A középső harangot Szlezák László öntötte Budapesten 1938-ban a templom szentelésének ünnepére, ennek súlya 6 mázsa. A nagyharang Őrbottyánban készült Gombos Lajos harangöntő mester műhelyében 1993-ban, ez 13 mázsás.

Utóbbi harangjátékát hallgathatják majd május 30-án hétfőn, és június 5-én vasárnap, a templom búcsúnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!