Szombathely

2016.02.23. 16:01

Meg nem született gyerekek - Önsegítő gyászcsoportot indítanak Szombathelyen

Szombathely - Önsegítő gyászcsoportot indít Süle-Rezner Melinda Szombathelyen. Azokat várja a foglalkozásokra, akik szülés előtt, közben vagy közvetlenül azt követően vesztették el kisbabájukat.

Médiaközpont

Süle-Rezner Melinda három évvel ezelőtt, terhessége 34. hetében elveszítette egyik ikergyermekét. Azt tapasztalta, hogy a családján kívül nem volt olyan támasz, amely segíthette volna őt a gyász feldolgozásában, ezért tavaly elvégezte a Napfogyatkozás Egyesület önsegítő gyászcsoportvezető képzését, hogy segíthessen a sorstársainak. Csütörtökön Szombathelyen is elindul a foglalkozássorozat.

- Ezt a témát nagyon sokan tabuként kezelik. A csoportban viszont olyan emberek gyűlnek össze, akik hasonló traumán mentek keresztül, egymás élettörténetéből, egymás sikereiből meríthetünk; megismerhetjük, hogy kinek mi ad erőt, kinek milyen rítus, szokás, bármi az, ami segít a hétköznapokban - jelzi Melinda.

fotó: Unger Tamás

Azokat várják a csoportba, akik szülés előtt, közben vagy közvetlenül azt követően vesztették el kisbabájukat. Az egyesület tagjai úgy tartják: ezek a gyermekek vendégbabák, akik rövid ideig tartózkodnak közöttünk.

- A magzat vagy csecsemő elvesztése miatt érzett gyász folyamata sokban hasonlít arra, mint amikor valaki egy régóta vele élő hozzátartozójától kénytelen búcsúzni. Leginkább a terhesség huszadik és a negyvenedik hete között, illetve a szülés után meghalt baba miatt rendkívüli sokkhatás éri az édesanyát; olyan is előfordul, hogy élete végéig lelkileg meddő marad, nem mer új gyermeket vállalni. A veszteséget mindenki másképp éli meg, de a trauma úgy dolgozható fel legjobban, ha beszélünk róla - hangsúlyozza Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológus.

Készült egy világméretű összesítés, amelyben a száz leginkább stresszt kiváltó körülményt állították sorrendbe. A katasztrófákat megelőzve ennek a statisztikának az élén a saját gyermek elvesztése áll.

- Ha lelkileg egészséges az anya, nem szenved semmilyen mentális betegségben, és a környezete segíti a gyászban, akkor fel lehet dolgozni, akár új gyermeke is születik, de biztos, hogy soha nem felejti el elvesztett gyermekét - teszi hozzá a pszichológus.

Süle-Rezner Melinda azt mondja, minden veszteséghez más út vezet, ezért nem lehet egyenmegoldást adni a fájdalom leküzdésére. Számukra például erőt adott az erős házastársi kötelék, a megszületett kisfiukról való gondoskodás, a család támogatása. Számos esetben viszont nincs kivel megosztani a gondolatokat, a felmerülő problémákat. Mivel minden ember más, másféleképpen is birkózik meg az adott élethelyzettel. Ehhez a csoport támogató közösséget biztosít, amelyben az érintettek nyíltan beszélhetnek érzéseikről, a nehézségekről, örömökről.

Az első foglalkozás február 25-én (csütörtök) délután fél 5-kor kezdődik a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Domonkos utcai épületében. A sorozat tíz alkalomból áll, az első két találkozás nyitott, utána zárttá teszik a csoportot. A részvétel ingyenes.

Jelentkezni lehet telefonon, a 20/4927307-es számon, vagy a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!