Szombathely

2016.03.17. 13:24

Gyakorlattal készült fel a főügyelet a tavaszi, szeszélyes időjárásra

Tömeges események kezelését gyakorolta március 16-án a megyei főügyeleti osztály állománya. A cél a tavaszi szeszélyes időjárásra való felkészülés volt.

Tavasszal, csakúgy mint ősszel, rövid idő alatt változhat az időjárás. Egyik pillanatban még szikrázó napsütésnek örvendünk, aztán hirtelen feltámad a szél, és máris azt vesszük észre, hogy egy vastag felhősáv alatt állunk: mennydörgéssel, villámlással érkezik a vihar. A korábbi tapasztalatok szerint ilyenkor szokott előfordulni, hogy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék és az azt kísérő erős, viharos szél ad feladatot a tűzoltóknak. A szél fákat dönt az útra, házra, vezetékekre, faágakat szakít le, a vízelvezetők megtelnek, nem tudják elvezetni a felgyülemlett csapadékot és pincéket, házakat veszélyeztet, utakat zár el a hömpölygő víz.

Egy ilyen, hirtelen jött nagy vihar esetén égnek a vonalak a katasztrófavédelemnél, tömegével érkeznek a bejelentések. A több tucat jelzés egyidejű felvétele, kezelése, koordinálása azonban felkészültséget igényel. Ezt gyakorolta a megyei főügyeleti osztály a tegnapi napon.

Fotó: Sütő László tű. szds., Vas MKI

Ezúttal a gyakorlat keretében csaknem hetven bejelentést fogadott az osztály állománya. Begyakorolták, hogyan kell a jelzést felvenni, milyen kérdésekre kell kitérni ahhoz, hogy a lehető legpontosabb képet kapják az esemény jellegéről, helyszínéről, illetve magáról a történésről. A káresemény részletes ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a megyei műveletirányítás tudja, milyen súlyos beavatkozásról van szó, mekkora erőket kell útba indítani, hiszen egy tömeges eseménysorozatnál azt is nekik kell mérlegelni, milyen sorrendben vonuljanak a tűzoltók az egyes helyszínekre.

Amennyiben tömegével érkeznek a jelzések a 105-ös és 112-es segélyhívó telefonszámokra, és valamennyi vonal foglalt, a bejelentések abban az esetben sem vesznek el, hiszen ilyenkor a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeletein csörög ki a telefon, ők veszik fel az adatokat és rögzítik az úgynevezett PAJZS rendszeren, ahonnan aztán ugyancsak a megyei műveletirányítók indítják a riasztásokat. A gyakorlat során a pajzs rendszerben történt változtatások, fejlesztések „éles" alkalmazására is sor került.

A gyakorlat során a megyei főügyeleti osztály és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok ügyeleti állomány valamennyi hívást sikeresen és pontosan rögzítette, megtette a szükséges intézkedéseket a szerek útba indítására, a káresemények felszámolására, így a feladatok végrehajtását Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese „MEGFELELT"-re értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!