Szombathely

2016.03.13. 08:19

Szombathelyen is keresnek kulturális közfoglalkoztatottakat

Folytatódik az országos kulturális közfoglalkoztatási program, több mint hatezren helyezkedhetnek el a közművelődés területén. A jövő februárig tartó időszakban több szombathelyi kulturális intézmény is fogad munkavállalókat.

Szombathelyi Médiaközpont

Rónainé Magyar Krisztina tavaly szeptember óta dolgozik kulturális közfoglalkoztatottként a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Szakirányú diplomája van, korábban a körmendi könyvtárban volt állása, de miután Szombathelyre jött férjhez és megszületett a gyermeke, nem tudta vállalni, hogy harminc kilométerre járjon dolgozni.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

- Akkor adódott ez a lehetőség, hogy közmunkásként jöhettem ide a könyvtárba. Ez azért volt számomra jó, mert így a szakmámban maradhattam, nem esem ki a gyakorlatból, és a gyes utáni visszatérés is könnyebb volt - fogalmazott. A feldolgozó csoportban kapott helyet, legfőbb feladata a könyvtár állományának gyarapítása. Azt mondja, mivel a közfoglalkoztatás is munkaviszonynak számít, ez számára jó lehetőség.

Nemcsak a könyvtár, hanem a Savaria Múzeum és az Agora Kulturális Központ is kihasználja a program adta lehetőségeket. Ez számukra is kedvező, hiszen a munkavállaló bére és járulékai nem az intézmény büdzséjét terhelik.

- Az Agora - mint a legnagyobb megyei illetve városi kulturális közszolgáltató intézmény - igénybe vette több alkalommal a kulturális közfoglalkoztatás lehetőségét. 2014 óta folyamatosan évente egy főt foglalkoztatunk e keretek között  - tájékoztatott Parais István igazgató.

A közfoglalkoztatotti alapbér bruttó 79 155 forint, ha szakképzettséget igénylő munkakörről van szó, az összeg magasabb. Korábban arra is volt példa, hogy a közfoglalkoztatottat, a program lejártát követően státuszba vették, és azóta is határozatlan idejű szerződéssel dolgozik.

Az idei program hivatalosan március elsején indult, a közfoglalkoztatottak azonban még nem kezdték meg a munkát. Úgy tudjuk, a csúszás oka az, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet még nem kötött szerződést minden közfoglalkoztató intézménnyel. Annyira sokan vannak ugyanis, hogy ez több időbe telik.

Az idei, negyedik kulturális közfoglalkoztatási programban 6100-an kapnak munkát. A létszámokat megyénként határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!