Szombathely

2016.03.17. 18:41

Tóth Géza emlékére szombaton súlyemelőverseny válogatottakkal

Szombathely - A hagyományos súlyemelő Savaria Kupát szombaton ötödször rendezik meg az elmúlt évszázad legeredményesebb Vas megyei sportolója, Tóth Géza emlékére.

Horváth Erika

Szombathely önkormányzata is mindent elkövet azért, hogy a város díszpolgára, a 2011 októberében elhunyt olimpiai ezüstérmes, négyszeres világ-, ötszörös Európa-bajnok súlyemelőre, mesteredzőre, a szombathelyi súlyemelés alapítójára, Tóth Gézára méltóképpen emlékezzenek az utódok. 2012-ben teret neveztek el róla, ahol emlékművet is állítottak neki, és az önkormányzat évről évre fő támogatóként vesz részt a Tóth Géza emlékverseny szervezésében is - ezzel indította dr. Puskás Tivadar polgármester a szombati verseny sajtótájékoztatóját, amelyen részt vett a rendező házigazda Haladás VSE és a megyei szövetség képviseletében Márkus Erzsébet edző, olimpiai ezüstérmes súlyemelő, a lebonyolító Pannonsport Kft. igazgatója Kalmár Attila és Tóth Géza unokája, Őri Tamás is.

A jelen súlyemelői az egykori világklasszis Tóth Géza emléke előtt tisztelegnek szombaton

Miután a régi Rohonci úti létesítmény - benne a Tóth Géza súlyemelőteremmel - már nem, az új pedig még nem áll, ideiglenes helyszínen rendezik meg az V. Tóth Géza emlékversenyt. A HVSE „átmeneti szállásán”, a volt Szent-Györgyi iskola (Pázmány Péter krt. 28/A.) tornacsarnokában gyakorlatilag egész nap pörög majd a verseny, 66 nevezést tudtak fogadni. Délelőtt 9.30-kor kezdenek a korosztályos - serdülő, ifjúsági és junior - fiúk. Nem maradnak el az emlékezés percei sem; 11.30-kor koszorúzás lesz a Szabó Miklós és a Szegedy Györgyné utca találkozásánál lévő Tóth Géza téren, majd 12-től - már ismét a verseny helyszínén a hivatalos megnyitó. A nők viadala 13 órakor kezdődik, a felnőtt férfiaké 16 órakor. Egy kivétellel - a külföldi GP-versenyen lévő Nagy Péter a hiányzó - indul a teljes magyar női és férfi válogatott. Ez lesz az utolsó erőfelmérőjük az április 9-én kezdődő norvégiai olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság előtt. A házigazda Haladás VSE-ből sokan indulnak, köztük a két Eb-csapattag, Bazsó Bianka (75 kg) és Gyürüs Barbara (+75 kg) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!