Szombathely

2016.04.20. 12:50

Átírták az új szombathelyi rendelő tervét

Szombathely – Változott a kiírás, így módosítani kellett a régi strand helyére tervezett rendelőről szóló pályázati anyagot. Az eszközbeszerzésről alakult ki vita és megkeresik a megyei önkormányzatot, hogy vállaljon szerepet.

Bakos Ágnes

Idén januárban döntött a szombathelyi közgyűlés arról, hogy pályázik egy egészségügyi alapellátó központ felépítésére. Az úgynevezett TOP keretben változott a kiírás: 658 millió forint helyett 700 millió forint áll rendelkezésre. Kikerültek a védőnői szolgálatok, viszont bekerült a fogászati ellátás a tervezésbe. A pályázatban meghatározott indikátor összesen 24 szakszolgálat kialakítása hosszú távon, 2023-ig 21 szakrendelő kialakítása szerepel.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2016. április 20. – ezért volt sürgős megvitatni a változtatásokat.

A napirendi pont vitájában Molnár Miklós alpolgármester elmondta:

A négy gyermekorvosi rendelő kapcsán a megyének elhelyezési kötelezettsége van, ezért javasolja a megyei önkormányzat megkeresését, hogy a beruházásból vegye ki a részét arányosan. Az így fennmaradó pénz fordítható eszközbeszerzésre – ami pedig egyébként nem része a fejlesztésnek.

Ennek kapcsán hozzátette: nem cél, hogy csak egy-egy rendelőt szereljen fel az önkormányzat, az összesre kellene forrás.

Dr. Nemény András képviselő is kiemelte az eszközbeszerzés kérdését, ezen keresztül pedig az összes pályázati beruházás fenntarthatóságát, azok költségeit.

– Az Egészségügyi Szakmai Bizottság teljes egészében a projekt mellett van – mondta hozzászólásában dr. Kecskés László képviselő.

Balassa Péter képviselő a vitában úgy fogalmazott:

– Erkölcsi és szakmai vereség ez a napirendi pont. Sorolta a kifogásait: januárban bölcsődéről és új útról is szó volt a tervek között, most emelkedett a támogatás, ezek mégis kimaradnak. Illés Károly alpolgármester válaszában elmondta: a bölcsőde egy lehetőség volt, de másik forrásból. A tervezett út ebből a keretből nem finanszírozható – egyébként pedig az a terület megújításának koncepciójában szerepelt, nem pedig ebben a pályázatban.

A parkolóhelyek kérdése is szóba került ennél a napirendi pontnál: 150 vagy 125 helyet alakítanak ki? Ingyenes lesz a parkolás, miközben a kórháznál fizető övezet van.

Két módosító javaslat érkezett a határozathoz, mindkettőt elfogadták.

Egyrészt Balassa Péter javaslatára bekerült az eszközbeszerzés kapcsán az európai uniós források, lehetőségek kiaknázása, másrészt Molnár Miklós felvetésére a megyei önkormányzat megkeresése.

Elfogadták a határozatot a képviselők.

Az elfogadott határozat értelmében, a leendő egészségügyi alapellátó központ alapterülete 1550 négyzetméter lesz, 125 parkolóhellyel. Az eszközigények felmérésére a közgyűlés felkérte a polgármestert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!