Szombathely

2016.04.20. 13:33

Romkert, MMIK, Ady téri buszpályaudvar – Komplex elképzelések a Szent Márton Tervekben

Szombathely – Elfogadta a szombathelyi közgyűlés a Szent Márton Terv második és harmadik ütemének koncepcióit. Érintett az MMIK, az Ady tér és a Romkert, valamint a Szent Márton utca.

Bakos Ágnes

A Szent Márton utca és környezetének rehabilitációja, valamint a Szent Márton út északi oldal térfelújítása is része a Szent Márton Terv második ütemének. Ide tartozik a Járdányi Paulovics István Romkert további fejlesztése, valamint az MMIK épületének és környezetének fejlesztése. A harmadik ütembe került az intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása – vagyis az Ady téri buszvégállomásnak a vasútállomáshoz költöztetése. Ez utóbbi fejlesztés sok városban más európai uniós forrásból valósul meg, Szombathely arra a keretre nem jogosult – mondta el Molnár Miklós alpolgármester.

Emlékeztetett, hogy sem az MMIK, sem a Romkert nem az önkormányzat tulajdona. Az elkezdett és tervezett szombathelyi múzeumi felújításokkal kapcsolatban rámutatott, hogy a létrehozandó attrakciókat turistákkal kell megtölteni, hogy a beruházások megtérüljenek.

Dr. Ipkovich György képviselő a műhelymunkát hiányolta a városfejlesztési koncepcióból. Mint mondta: egy külön közgyűlést is megérne a téma és komplexebb gondolkodást sürgetett. A napirendhez azt javasolta, hogy az csak az első olvasat legyen a fejlesztési tervekben – a javaslatát elutasította a közgyűlés.

Kiemelte még a régészeti kutatások fontosságát a régi börtönépület elbontásával kapcsolatban. Mint fogalmazott, arra kell idő és energia. Szakaszolást javasolt a tervezésben, nem kapkodást.

Szerinte az MMIK felújításával kapcsolatban akár vízi attrakcióknak is lenne helye, igazítva a terveket a dozmati víztározó terveihez. (Azokat nemrég mutatta be a régiós vízügyi igazgatóság, beszámoltunk róla.)

Elutasította a képviselő-testület dr. Czeglédy Csaba képviselő módosító javaslatát is: az arra irányult, hogy tervpályázatot írjon ki az önkormányzat a terület komplex hasznosítására. Szerinte egyben kellene gondolkodni a területileg egymás mellett lévő fejlesztésekkel. Mint fogalmazott, egy új városközpontot lehetne kialakítani. Úgy fogalmazott:

– Ez koncepciótlanság, nem városfejlesztés.

Illés Károly alpolgármester erre úgy válaszolt: a Szent Márton Terv projektelemei a székesegyháztól a színház épületéig terjedő vonalon valósulnak meg, ez pedig korántsem koncepciótlan. Emlékeztetett arra is, hogy a színház az egykori HEMO épületének visszabontásával, majd újraépítéssel kapta meg a jelenlegi formáját – ezzel az MMIK-val kapcsolatban megfogalmazott kritikákra válaszolt.

– Látványberuházások, látványpolitizálás – így kommentálta a napirendet Balassa Péter képviselő. Hangsúlyozta, hogy tíz éve megfogalmazódott már az intermodális csomópont kialakításának terve.

A belváros képviselőjeként dr. Takátsné dr. Tenki Mária örömmel üdvözölte a fejlesztéseket, kiemelten a Romkert felújítását. Azt mondta: – A kulturális örökség megvédése az egyik legfontosabb feladatunk, különösen a Szent Márton emlékévben.

A Járdányi Paulovics István Romkert fejlesztési terveit Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója mutatta be. A történelmi korok szerinti megjelenítést emelte ki és azt mondta: Savaria „katonaváros-párja” Carnuntum, az ott megvalósított bemutatóterek lehetnek követendő példák. Szombathelynek ki kell használni, hogy helyben, a történelmi emlékek valós helyén tudja bemutatni a korokat, ilyenre a régióban kevés példa van.

A Szent Márton Terv második és harmadik ütemének vitájában szóba került a többi városrész fejlesztése.

Dr. Nemény András képviselő hangsúlyozta: a többi városrészre is ráférne a felújítás, a kertvárosi részekre, lakótelepekre is. Tóth Kálmán is arról beszélt: a peremkerületekre költött 2 milliárd forint máshogy hasznosul, mint az MMIK épületére fordított ekkora összeg.

Lendvai Ferenc képviselő emlékeztetett: címkézett pénzekről van szó, meghatározott forrásokhoz meghatározott célokról. Példaként azt mondta: – Óvodára nem lehet költeni a csatornázási pénzt és fordítva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!