Szombathely

2016.04.19. 14:39

Vásznon a foci eb, tánc, gyereknap, sör- és hőlégballonfesztivál – izgalmas lesz a Szent Márton-év Szombathelyen

Szombathely – Hagyományos, nagy múltú és új programok sorát ajánlja és kínálja szeptemberig az Agora Szombathelyi Kulturális Központ. Az ŐrvidékHáz is bemutatta programtervét tavaszra és őszre.

Bakos Ágnes

A Szent Márton év a segítés kultúrájáról szól, és fordítva, a kultúra segítéséről is – emelte ki dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a tavasz és a nyár heteinek mozgalmas programkínálatáról. Úgy fogalmazott: a kultúra gyakran pénzköltésként kerül szóba, pedig fontos gazdasági ereje van, hiszen kulturális regenerálódás nélkül senki nem képes gazdasági teljesítményre. Hangsúlyozta a kulturális programok mecenatúráját, amelyből idén névadóként is kiveszi a részét az EPCOS. A cég ügyvezető igazgatója, Takács Balázs elmondta, két rendezvényt támogat névadóként a cég: az egyik a szurkolói ház, a másik a Fő téri kertmozi. A szurkolói ház a labdarúgó Európa-bajnokságra szól, júniusban és júliusban. A város legnagyobb kivetítőjét ígérik a sportházba. Nem szabadtéri lesz a szurkolás, tekintettel az időjárásra. Mintegy 1500 szurkoló fér majd a szurkolói házzá alakított spotházba, stadionhangulatot remélnek és ígérnek a szervezők. Június közepén, 16. és 18. között a Szent Márton Év programjaként alakul kertmozivá a szombathelyi Fő tér. Gyerekfilmek, magyar filmek, koncert- és némafilmek, játékfilmek is szerepelnek a programban, és nem marad el a Szent Márton életét bemutató dokumentumfilm sem.

Háromszor is tánc: nagy hagyományú táncos programok szerepelnek az idei tavaszi-nyári szombathelyi rendezvénynaptárban.

A sort április 30-án kezdi a XIII. Szombathelyi Tánc világnapi rendezvény. A helyszín a Fő tér. Közös vállalás a rendezvény: az elmúlt évekhez hasonlóan az Agora Szombathelyi Kulturális Központ és a városban működő szépszámú táncművészeti egyesület, együttes fogott össze a megvalósításért. Három helyszínen mutatják majd be, miért is nevezik a tánc fővárosának Szombathelyt. Május 20. a táncsor folytatása, akkor lesz a Quadrille Nemzetközi Táncfesztivál a Fő téren. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb, az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. 2005-ben indult, idén is az azokban a napokban érettségiző fiataloknak szól. Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négy tételes francia négyes táncot Johann Strauss Denevér című zenéjére. Mintegy háromszáz diák táncol majd Szombathelyen. Nem mellékesen a Quadrille-bemutató kizárólagos magyarországi helyszíne idén is Szombathely. A harmadik, s legnagyobb táncos rendezvény az 51. Savaria Nemzetközi Táncverseny lesz, június 11-én a sportházban. Latin és standard táncok forrósítják idén is a parkettet.

Május utolsó vasárnapja gyermeknap. A városi gyermeknapi forgatag és az Ezer Lámpás Éjszakája helyszíne a Történelmi Témapark lesz. Rengeteg játékot és meglepetést ígérnek a szervezők május 29-re az apróságoknak, a nagyobbaknak, a tiniknek, de még a gyermeklelkű, játékos szülőknek és nagyszülőknek is. Fellépnek az idei Agora Gyermek Művészeti Fesztivál szereplői, valamint a Mesebolt Bábszínház és a Kis Hétrét Zenekar. Az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat is aznap lesz: a hazai könnyűzenei élet népszerű arcai és hangjai ismert slágereket és buli-zenét ígérnek. Világító lámpásokat engednek majd a magasba a résztvevők az ország sok-sok pontján egy időben – Szombathelyen is, hogy hazataláljanak a csellengő fiatalok. Prieger Szabolcs, az Agora szakmai igazgatóhelyettese hozzátette: különleges nap lesz május 29., aznap hőlégballon bajnokság helyszíne lesz Szombathely.

Az idei BloomsDay-re már készül Pat Kelly, Írország magyarországi nagykövete is: videó üzenetet küldött Szombathelyre. Azt mondta, a szombathelyi BloomsDay az ír-magyar kulturális kapcsolat bizonyítéka. A kortárs művészeti ünnep 1994-ben indult útjára, s új helyszín lesz idén a mozi: ír filmestet rendeznek június 16-án, csütörtökön. Aznap lesz még szabadtéri kiállítás és sok-sok zene.

Idén is az Emlékmű és a Csónakázótó környéke lesz a Szentivánéji Vigasságok helyszíne. Nagyszabású koncertek lesznek a főszereplők: érkezik a Clap4what, a Zaporozsec, a Margaret Island, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Hooligans. Szent Mártont idézi majd a Szentivánéji tűzijáték – de azt Prieger Szabolcs egyelőre nem árulta el, milyen módon.

Június 4-től szeptember 30-ig tart a „Miénk itt a tér!" sorozat Szombathely Fő terén. Rengeteg színes, zenés programot ígérnek a szervezők, annyit árultak el, hogy a többhetes koncertsort az Ataru Taiko nyitja és majd az Ocho Macho zárja és itt lesz, országjárása során Kiss Márton zongoraművész.

Szervesen bekapcsolódik már a programokba az Agora-LOGO Ifjúsági Szolgálat. A 14 éves szervezet idén január óta az Agora égisze alatt dolgozik. Ahogy Borsos László, a LOGO vezetője fogalmazott: igyekeznek betölteni a teret a sportház „délnyugati csücskében". Két konkrét programra hívta fel a figyelmet: az egyik az április 20-ig Erasmus+ információs napjuk, a másik a május 6-i, immár hagyományos, regionális esélyegyenlőségi nap.

Kiemelkedik még a Szent Márton év programsorában a Hunfila 2016. bélyegkiállítás. Természetesen Szent Márton áll a főszerepben, a sportház lesz a helyszín május 6-tól 8-ig.

Nem csak az Agora szervez nagyszabású Szent Márton-programokat az idén. Az ŐrvidékHáz számos rendezvénnyel készül a május-júniusi időszakra. Ezek közül az első nagyrendezvény május 21-én lesz: fogathajtó versenyt tartanak. Nagy durranásnak ígérkezik az első szombathelyi hőlégballonfesztivál, amelyet május 26-án egy Fő téri ballonbemutatóval vezetnek fel, majd 27-29-ig több helyszínen lesznek rendezvények. Ezek között szerepel 28án a tavaly indult jótékonysági főzőverseny, Szent Márton bormustra és majd másnap a Szent Márton tortája, süteménye megválasztása. Aznap lesz a nagyszabású, a Sportligetben tartandó gyermeknap is.

Új hagyományt teremtve rendezik meg a Ferences kertben június 3-5-ig a  Savaria sörfesztivált fellépőkkel, zenével, és persze sok-sok folyékony kenyérrel. Itt is a tervek között szerepel az ŐrvidékHáz épületében egy óirás vetítővászon, ahol a foci eb, majd az olimpia is élőben nézhető lesz romkocsmás hangulatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!