Szombathely

2016.05.11. 13:22

Szociális Hét: Fókuszban az időskorúak

Kifejezetten az időskorúaknak szerveztek előadásokat az idei, 20. Szociális Hét szerdai rendezvényén a szombathelyi városházán. A házigazdák szemléletváltást sürgettek.

Médiaközpont

A nyugdíjasok gyakran gondolják magukról – és a közhiedelem is ezt erősíti –, hogy sok mindenre képtelenek már, szellemileg és fizikailag nem élhetnek aktív életet. Ez azonban nincs így, sőt. Számos példa akad rá, hogy akár kiemelkedőt is nyújthatnak – egyebek mellett erről beszélt a 20. Szociális Hét szerdai programjának megnyitóján Koczka Tibor alpolgármester a városháza házasságkötő termében. Legyen szó sportról, foltvarrásról vagy más hobbiról, a nyugdíjas éveikben járók bizony sok területen képviseltetik magukat, hangsúlyozta. - A szombathelyi önkormányzat az elmúlt években több ezer időskorút mozgatott meg az Aktív időskor elnevezésű program segítségével, többnyire utazások, városlátogatások, kulturális programok révén. Ezen túlmenően azonban a legfontosabb hozadéka ennek a programnak, hogy közösségek kovácsolódtak általa – jegyezte meg.

fotó: Médiaközpont

A szervezők a deficitszemléleten, azaz a hiányosságokra fókuszáló gondolkodásmódon szeretnének változtatni, az előadások tematikája is ezt tükrözte. Dr. Jávorszky Edit pszichológus az időskorúak fejlődési lehetőségeiről beszélt. Mint mondta, a hosszabb élettartam arra késztet bennünket, hogy a nyugdíjas években is értelmet adjunk az életnek. Tárgyalták még a tanulási folyamatok és az infokommunikációs eszközök jótékony hatásait is. Ezzel kapcsolatban egy mintaprojekt révén Szombathelyen is vannak már tapasztalatok. Kulcsár Lászlónétól, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjétől megtudtuk, hogy a vasi megyeszékhelyen jelenleg 15 személy vesz részt ebben a projektben. Olyan hetven év feletti, otthonukban egyedül élő embereket vontak be, akiknek az egészségi állapota nem engedi meg, hogy közösségbe járjanak, elszigetelődtek. Az előadások rámutattak, hogy számukra az internet-használat, a skype-program ismerete és a többi eszköz a világot nyitja meg, az életminőségüket javítja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!