Szombathely

2016.07.09. 13:11

Képeslapokról köszön vissza Márton – képeslevelezőlap-gyűjtők találkoztak Szombathelyen

Ötödik alkalommal nyílt képeslevelezőlap-kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az országos találkozón 14 gyűjtő sokéves válogatását láthatják az érdeklődők.

Vadas Krisztina

Szombaton, ünnepélyes keretek közt nyílt meg a Képeslevelezőlap-gyűjtők Egyesületének országos kiállítása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A válogatáshoz 14 gyűjtő 1296 darab lappal járult hozzá. Mindannyian külön kis tárlattal készültek, de mind egy téma köré csoportosítva. Az idei képeslapokról Szent Márton élete, emlékei, a hit, bibliai történések és személyek köszönnek vissza.

fotó: Vadas Krisztina

Kőszegfalviné Pajor Klára nem csak főszervezőként vett részt az eseményen, az ő gyűjtéséből is kerültek darabok a kiállított lapok közé. Tőle tudtuk meg azt is, hogyan válhat valaki gyűjtővé. Mint elmondta, ha egyszer kap valaki egy szép képeslapot, akkor utána akaratlanul is elkezd a többi különleges darab után kutatni.

Gulyásné Raksányi Olga Nagykanizsáról hozta el különleges válogatását, melynek a Bibliával Pál apostol nyomában címet adta. Ő 1990-ben vált gyűjtővé, mikor a nővére férjétől, Rómából kapott egy képeslapot. Előtte is megvolt ez a szenvedélye, de akkor még a bélyegekért rajongott. Arra a kérdésre, hogy hány lapja van összesen, nem tudott választ adni. Nem számolta még össze, de az biztos, hogy rengeteg cipősdoboz van már teli.

A megnyitón közreműködött a Vasi Honvéd Bajtársi egyesület Napsugár Kórusa is. Vezetőjük, dr. Villányi Eszter kiemelte: Szent Márton is katona volt, így a katonadalokkal is az ő emlékezetét szolgáljuk.

A kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!