Szombathely

2016.08.14. 07:04

Bigán érkezett a képviselő asszony a lovasnapra

Fogathajtás, idomítás és ügyességi bemutató is szerepelt a programban a Középhegyi úton szombaton megrendezett Szent Márton Lovasnapon.

Szombathelyi Médiaközpont

Nem csupán elnevezésében kapcsolódott Szent Márton korához a hétvégén megrendezett szombathelyi lovasnap. A rendezvény nyitányaként egy ókort idéző, valódi biga jelent meg a Középhegyi úti pályán, és ezen érkezett dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő is, aki a kocsin mondta el köszöntő szavait. Mint kifejtette: a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnökeként örömmel támogatta az itt működő lovasegyesület kérelmét, amely a Szent Márton jubileumi emlékév programjaihoz illeszkedve kívánt versenyt rendezni. Egy e célra elkülönített civil alapból mintegy másfél millió forinttal járult hozzá a város az eseményhez, amelyen nemcsak az itt lovagolni tanuló mintegy ötven szombathelyi és környékbeli gyermek vett részt lovasként vagy nézőként, hanem például Varga Szilárd fogathajtó bajnok is, aki bemutatójával szórakoztatta a nagyérdeműt.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Futamát a Vas Megyei Lovas Szövetség elnöke kommentálta, aki részletesen ismertette a felvonuló lófajtákkal, a lipicaiakkal kapcsolatos tudnivalókat is. Ugyancsak a közönség elé lépett Tászler Melinda, aki országosan elismert szabadidomítóként nagy sikert aratott két pónijával előadott produkciójával. Kassai Lajos tanítványai lovasíjász műsort adtak, de több lovasiskola-növendék is bemutatta tudását, majd ügyességi versenyt tartottak a kisebbeknek. Kóger Judit, a lovarda működtetője, a Savaria Lovassport Egyesület vezetője elmondta, hogy a fő cél a lovassport ágazatainak bemutatása volt, amelyben saját neveltjei mellett meghívott vendégek is segítségére voltak. Büszke rá, hogy az itt lovagolni tanuló fiatalok közül sokan szép sikereket értek el díjugratásban és más ágakban. Jelenleg másodmagával foglalkozik a hétköznapokban a kis lovasokkal, és ezért – valamint annak okán, hogy ez a város egyetlen lovardája – nagy felelősséget érez a sportág jövője iránt. Úgy tudjuk egyébként, hogy hosszú távon egy komolyabb lovassportközpont kialakítása sem kizárt a szabadidőpark területén, amelyben az önkormányzat is partner lehet.

Szintén a rendezvény mellé állt Sátory Károly önkormányzati képviselő, aki egy másik lovasegyesület irányítójaként most műsorvezetői szerepet is vállalt a lovasprogramon.  Az ünnepre kicsinosított, virágokkal, tujákkal feldíszített pálya szélén büfé, zene és jó hangulat várta a közönséget a szombati lovasnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!