Szombathely

2016.08.22. 19:14

Emlék és varázslat a Zsidó Udvarban

Szombathely - Curia Iudaica, azaz egy év szünet után az idén ismét kinyit a Zsidó Udvar a Savaria Történelmi Karneválon. Koncertek, beszélgetések, gasztronómia, vallás, kultúra a hajdani neológ zsidó elemi iskola, a mai Zsidó Kultúra Háza udvarán.

Ölbei Lívia

A Zsidó Kultúra Háza a Zrínyi utcában várja az érdeklődőket: közel a belvárosi karneváli forgataghoz, mégis kívül a sodráson. Augusztus 25-én (csütörtök) 16.30-kor a város és a Szombathelyi Zsidó Hitközség vezetői közösen nyitják meg hivatalosan a Zsidó Udvart, ahol 17 órától a budapesti Dohány utcai zsinagóga kórusának koncertjét követheti a közönség, világi és vallási énekek egyaránt szerepelnek a műsorban. Mindjárt a nyitány magasra teszi tehát a lécet. A koncert után Agócs Nándor történész tart előadást A Római Birodalom népei az ókori Pannóniában címmel (a Genius Savariensis Egyetem szervezésében). 19.15-től a KDG kórusáé a színpad, 20 órakor Mágedli Maja és Koller László jazzduója következik, 21.30-tól pedig: Valami Swing. Ez az a zenekar, amely a főként a szintó cigányok által játszott „manouche swing” nyomvonalán haladva alakította ki saját világát, és egyedülálló a maga nemében.

Hasonlóan izgalmas lesz a Zsidó Udvar következő két karneváli napja, augusztus 26-a (péntek) és 27-e (szombat) is. Pénteken lesz előadás a szombat vallási előírásairól (16 órakor), lesz Radnóti-műsor Emlék és varázslat címmel Kelemen Zoltánnal és Varga Richárddal (17 órakor), lesz nyitott szombatfogadó istentisztelet a hitközség imaházában (18 órakor), lesz beszélgetés Rejtő Jenőről a Fiatal írók Szövetsége szervezésében (szintén 18 órakor), föllép a Zsidó Udvarban a Béres Orsi Trió (19 órakor), Holdosi Attila a barátaival ad koncertet (20.30-kor), a FuzzBox pszichedelikus rock’n roll-lal búcsúzik a naptól.

Szombaton jön mások mellett Dragomán György író (17.30-kor), Márkus Tibor és Kulhay Géza megmutatja, hogy milyen a jazz két zongorán (19 órakor), 20.30-kor pedig megkezdődik Gerendás Péter önálló estje. Este 10-kor a Jazzreal nevű világzenei formáció Jáger Bandi vezetésével, szefárd, közel-keleti népdalok újraértelmezésével foglalja össze a Zsidó Udvar karneváli üzenetét. Mindeközben nyitva tart Mészáros Szabolcs festőművész kiállítása, ahogyan folyamatosan frissül a tradicionális étkek kínálata is a Zsidó Udvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!