Szombathely

2016.08.17. 19:17

Jogszabály van, zártkert nincs Szombathelyen

Szombathely - Olvasónk szerint a megyeszékhelyen nem működik a zártkertek átminősítése, utánajártunk lehetséges-e ez, vagy egyszerű tévedésről van szó.

Budai Dávid

Idén áprilisban már foglalkoztunk a kiskertekkel. Akkor megírtuk, hogy a bonyolult szabályozás miatt fél évig is eltarthat, amíg a nevünkre kerülhet az áhított földdarab. Ugyanakkor megírtuk azt is, hogy a törvény szigora engedékenyebb lett múlt év novemberétől, mivel 2016. december 31. napjáig a földhivatalnál ingyenesen lehet kezdeményezni, hogy zártkertünket vegyék ki a művelés alól. Ettől kezdve az érintett ingatlanokat úgy lehet eladni, mint a belterületi telkeket. Egyszerűen csak egy ügyvéd által készített szerződés kell az értékesítéshez. Ezt pedig érdemes is megtenni, ha valaha is el akarjuk adni a kertünket.

További előnye a művelés alóli kivételnek, hogy ezekre a telkekre nem lesz érvényes a művelési kötelezettség sem. Fontos, hogy nemcsak azokat az ingatlanokat lehet így átminősíteni, amelyeken van valamilyen épület, hanem a teljesen üres telkeket is. Már tavasszal is hangsúlyoztuk, a jogszabály csak abban az esetben ilyen engedékeny, ha zártkertről van szó, amennyiben ugyanis kertünk külterület, mindezt nem tehetjük meg. Azt eddig is tudtuk tehát, hogy akinek például a parkerdőben van kertje, sajnos nem élhet a lehetőséggel, most azonban egy olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a kiskertek átminősítése a megyeszékhelyen egyszerűen nem működik.

Bán Gábor 15 éve műveli kiskertjét a szombathelyi Körtésben. Amit a fagy meghagyott, azt most a jég lerendezte  (Fotó: Németh Richárd)

Nehezen tudtuk elképzelni, hogy egy jogszabály hatálya megállna Savaria kapuinál, ezért utánajártunk, mi lehet az igazság. Először dr. Turcsánné dr. Horváth Erika ügyvédet kerestük meg. A szakember elmondta, őt nem keresték meg hasonló problémával, ám ez még semmit nem jelent, ugyanis az átminősítéshez nincs szükség ügyvédre. Ki kell tölteni egy nyomtatványt, amit be kell adni az illetékes járási földhivatalhoz, és harminc napon belül megtörténik az átminősítés. Ez teljesen automatikus, feltételhez nem kötött. Ha ez megvan, zártkertünk kikerül a művelés alól, ami az adásvételt nagyon leegyszerűsíti, mivel innentől kezdve nem kell alkalmazni a termőföldre vonatkozó bonyolult szabályokat. Az ügyvédnő hangsúlyozta, egyedül akkor lehetséges, hogy elutasítják kérelmünket, ha a terület, amelyet át akarunk minősíteni, nem zártkert. A minősítésnek könnyű utánajárni, a tulajdoni lapon szerepel.

A legfurcsább azonban csak ezután történt, kiderült, hogy olvasónknak és az általunk megkérdezett ügyvédnek is igaza van, márpedig ez csak egyetlen módon lehetséges, információink szerint Szombathelyen egyetlen zártkerti terület sincs. Ez van. Aki szombathelyi, nem használhatja ki a jogszabály adta könnyítést, azonban a zártkerti fekvéssel rendelkező települések esetében, mint amilyen például Kőszeg, Csepreg, vagy akár Vaskeresztes, a zártkerti művelés alól kivett területek átvezetése egyszerűen elvégezhető. Amint valamennyi tulajdonos aláírja a könnyedén beszerezhető formanyomtatványt, annak benyújtását követően 21 napon belül megtörténik az adatváltozás átvezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!