Szombathely

2016.08.14. 17:50

Lottóőrület a Karneválszínházban - Megüti a főnyereményt, aki megnézi ezt az előadást

Szombathely - A Weöres Sándor Színház alkalmi társulata kiköltözik a Megyeháza udvarára: közeleg a karneválszínházi premier, egy igazi nápolyi komédia.

Ölbei Lívia

Aki azon szerencsések közé tartozik, hogy az Olasz szalmakalap című Labiche-komédia 2014-es karneválszínházi bemutatóján (vagy valamelyik előadáson) elkapott egy valódi, repülő olasz szalmakalapot, most nehogy valahogy otthon hagyja. Az olasz szalmakalap illik az idei karneválszínházi előadáshoz is: Réthly Attila ezúttal Eduardo De Filippo Nem fizetek! című nápolyi komédiáját választotta.

Karneválszínházi próba. Az előtérben Nagy Cili és Mertz Tibor Fotó: Gombás Mónika/WSSz

Ámokfutás várható itt is, csak nem a szalmakalapért, hanem a lottónyereményért. Az ajánlóban idézett Mario B. Mignone szerint a lottó a nápolyiak olyan szenvedélye, amely alól senki sem tudja kivonni magát, folyton a számok miatt aggódnak, azokat tanulmányozzák és várják - mint valami varázslatot. Eduardo De Filippo különös figyelmet fordít a helyzet morális és intellektuális vonzataira. A szerző nemcsak a tudatlanságot és a babonás hiedelmeket gúnyolja ki, hanem a papokat is, akik támogatják ezt a - számukra mindenképpen jövedelmező - szenvedélyt.

Az egyetlen valóság a hiedelmek valósága. A babona nem vallásos hit, nem istenhit, hanem az az állapot, amikor különös, misztikus jelentőséget tulajdonítunk az életünk teljesen hétköznapi mozzanatainak. Az ámokfutás elindítója a családfő, Don Ferdinando - játssza Mertz Tibor -, aki igényt tart a lottónyereményre, és az igaza bizonyításáért minden elképzelhetőt és elképzelhetetlent bevet. Partnerei: Nagy Cili, Gonda Kata, Jámbor Nándor, Sodró Eliza, Balogh János, Németh Judit, Endrődy Krisztián, Alberti Zsófi, Horváth Ákos, Jordán Tamás, Kálmánchelyi Zoltán. Díszlet- és jelmeztervező: Takács Lilla. Kellékes: Móri Csaba. Súgó: Papp-Ionescu Dóra. Rendezőasszisztens: Balogh Lívia. Rendező: Réthly Attila. Bemutató: augusztus 19-én 18 órakor a Megyeháza udvarán (esőnap: augusztus 20. 15 óra).

Aztán augusztus 22-e kivételével naponta lesz előadás, szokás szerint a karneválszínházi komédiával menetelünk bele a Savaria Történelmi Karneválba. A széria záró előadása augusztus 27-én 16.30-kor kezdődik (esőnap: augusztus 28. 11 óra).

Közben el ne felejtsük kitölteni az aktuális lottószelvényt. Sose lehet tudni, hogy mikor kopogtat a szerencse. Várjuk tűkön ülve, olasz szalmakalapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!