Szombathely

2016.08.28. 19:00

Négynapos forró forgatag - Ez volt a Fő téren

Szombathely - Szólt afrikai törzsi zene, volt vándorcirkusz is a Forum színpadnál, miközben hömpölygött a tömeg.

Bakos Ágnes

Nem csak a felvonulásokat színesítették a látszólag a gravitációval harcban álló gólyalábas táncosok, hanem a Fő téren is bármikor találkozhatott velük a közönség. Persze ez csak egy attrakciója volt a Forum színpad körüli forgatagnak.

A hőségben sörrel és jeges italokkal felszerelkezve jártak-keltek a karneválozók - szó szerint tömegesen. A vásárfiák rendkívül változatosak voltak. Textil minden formában, színben és minőségben kapható volt (idén is) a vásári forgatagban: ruhaként, táskaként, terítőként, kiegészítőként. Bőrnemű is kínálta magát rengeteg standon: övek, táskák minden méretben és színben, meg persze szőrmék, amelyek nagyon különös ajánlatnak tűntek a harmincfokos kánikulában. A kreatív, apró vásárfiákból sem volt hiány, és még mindig hódít a kézzel készített natúr szappan és a levendula. A standok száma alapján idén a szappan nyert négy-háromra...

Az egyik árus azt mondta, a nap első felére sem lehet panasz, ami a nézelődést illeti, a tényleges vásárlás már más téma.

Az idei karneváli kínálat alapján megunhatatlanok a fajátékok, ékszerek, régi és új könyvek, plüssfigurák, fakardok, élő és a legkülönbözőbb művirágok.

Gólyalábas táncosok is járták a Fő teret, nem csak a felvonulást színesítették a karneváli hétvégén  Fotó: Szendi Péter

A kézzel készített táskák, kiegészítők között tavaly még a bagolyminta dominált - idén fordult a kocka, a macskák kerültek előtérbe.

A vásár mint fő attrakció szerepét délutánonként átvette a Forum színpad. A rendkívül változatos zenei kínálatban volt afrikai törzsi zene is. Tavaly is a karnevál vendége volt a táncművész Abdoul Camara, idén már művész barátait is elhozta Nyugat-Afrikából. A lelkes tapssal kísért dobszóhoz afrikai törzsi táncokat hozott a Sory Camara Balet a Forum színpadra. A szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház művészei nem akartak passzív közönségre nézni: mozgásra, tapsra ösztönözték a gyarapodó nézősereget. S aki ott volt, az önkéntelenül is dobolta, lábbal kísérte a ritmust, és a fülig érő mosoly is átragadt a színpadról a nézőtérre. Ugyanilyen aktív közönséget igényelt a Freak Fusion Cabaret. A Forum színpad előtt letámasztották a velocipédet, a viseltes barna bőröndöt, és nekiláttak a nevettetésnek. Ahogy kell: egymásból és elsősorban magukból űztek gúnyt, úgy, hogy közben játszottak a tűzzel. Szó szerint. Jó partner volt a népes közönség: kisegítették a vándorcirkuszosokat öngyújtóval, napszemüveggel. Néhány percre, egy-két kósza felhő segítségével megkegyelmezett a napsütés a nézőknek, de izzasztóan kezdődött a szombat délután a múlt századból hozott különleges és misztikus, underground cirkuszi trióval.

Akár délelőtt, akár délután, akár este: hömpölygött a tömeg  Fotó: Szendi Péter

A késő esték már hűvösebben teltek (bár hiába augusztus vége, feltehetően az időjárás is nagyon szerette az idei karnevált: nem csökkent 14 Celsius-fok alá a hőmérséklet a leghidegebb órákban sem.) Meg is sokasodott a tömeg, ahogy leszállt az este, például az Apostol koncertjére pénteken. A hetvenes években született klasszikusokat és az Apostol együttes negyvenedik születésnapjára megjelent újdonságokat is ugyanúgy fújta a Forum színpad közönsége. Profin váltogatták a dalokat, komplett időutazás kerekedett. Nemcsak azok énekeltek és táncoltak (a hely mennyiségéhez mérten...), akik már harminc éve ismerik az Apostolt. Voltak szép számmal huszonévesek is, akik jól tudják, hogy Okosabban kéne élni és azt is, hogy Utólag már sopánkodni kár , ha összedől homokvár, a légvár, a kártyavár. Mozgalmas, forgalmas, és (úgy tűnik) megunhatatlan volt a Fő téri karneváli forgatag idén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!