Szombathely

2016.08.03. 13:14

Roma holokauszt - a Szombathelyről elhurcoltakra emlékeztek

Szombathely - 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka végezték ki az auschwitz-birkeneui cigány tábor mintegy háromezer lakóját.

A Cigány Világszövetség döntése alapján ez a nap a Roma Holokauszt Világnapja, amelyről Szombathelyen is minden évben megemlékeznek a Jászai Mari utcai emlékműnél.

A magyar áldozatok számáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de mindenképpen tízezerre teszik, mondta Vajda László Orfeusz, a szombathelyi roma önkormányzat elnöke a megyeszékhelyen tartott megemlékezésen.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere arról beszélt, hogy 1944-ben ezen a helyen gyűjtötték össze a Vas megyei cigányokat, innen vitték őket koncentrációs táborba, ahol megölték őket.

- Mindig emlékeznünk kell erre a napra, hogy soha, sehol a világon ne legyen olyan eszme, amely emberek származása, vallásuk miatt megkülönböztet. Ne legyen olyan eszme, amely embereket gyilkol hivatalosan - hangoztatta a polgármester.

- Ez az emlékezés egyben üzenet a fiatalok számára, hogy ők is megtudják, mi is történt több mint hét évtizeddel ezelőtt a cigányokkal - fogalmazta meg Ferkovics József, a Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

- Emlékeznünk kell azokra az emberekre, akiket elhurcoltak innen, a volt Városmajor mögötti területről. Fájó szívvel gondolunk vissza arra, hogy milyen kínszenvedések által haltak meg a koncentrációs táborokban - hangsúlyozta Vidos László, a Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A megemlékezés az emlékmű megkoszorúzásával zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!