Szombathely

2016.09.01. 08:55

Csak egyszer nem sütött a nap augusztusban Szombathelyen - Itt a nagy hónapösszegzés!

Szombathely - Gondolta volna? Több ködös napunk volt, mint ahány hőségnap Szombathelyen az utolsó nyári hónapban. Húsz fok alatt maradt a havi középhőmérséklet és kevesebb csapadék volt, mint a sokévi átlag. Soroljuk az augusztusi szombathelyi időjárás számait!

Bakos Ágnes

Volt ködös és jeges, illetve jégesős napunk is Szombathelyen. Ködöt kétszer, jégesőt egyszer jegyzett fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Bár jég csak egyszer kísérte a zivatart, de összesen öt zivataros nap került a krónikákba az idei augusztusról.

Hőségnap csak egy volt: augusztus 4-én emelkedett 30 °C fölé a hőmérséklet Szombathelyen, akkor is csak egy tized fokkal. A legalacsonyabb minimum hőmérséklet 6,1 °C volt, augusztus 12-én jegyezte fel az észlelő. Aznap rendkívüli hideg volt a talaj mentén: 2,5 °C. Minden értéket összevetve 19,3 °C volt az augusztusi átlaghőmérséklet Szombathelyen, ez mintegy fél fokkal alacsonyabb a harmincéves átlagnál.

(fotó: Szendi Péter)

Mielőtt a klímaváltozásért aggódók fellélegeznének, jó ha tudják, hogy az egész nyarat tekintve pluszban vagyunk: a június, a július és az augusztus együttes középhőmérséklete 20,17 °C volt Szombathelyen idén. Ez 0,64 °C-kal magasabb, mint a harmincéves átlag.

Elmaradt a csapadékmennyiség az átlagtól: 72 milliméter körüli mennyiség esett le az utolsó nyári hónapban Szombathelyre. Ez a sokévi augusztusi átlagmennyiség 96,1 százaléka. Ezzel együtt csapadékosabb volt a 2016-os szombathelyi nyár, mint az 1981 és 2010 közötti nyarak voltak. Idén 261,2 milliméternyi csapadék esett a városra, míg a harmincéves nyári átlag ennél 36,4 milliméterrel kevesebb.

Augusztusban egy-egy nap volt csak, amikor nagy mennyiségben zúdult eső Szombathelyre. „Sok kicsiből” jött össze a 72 milliméter, hiszen nyolc napon csak 0,1 milliméternyi, hét augusztusi napon pedig egy milliméternyi eső hullott a városra. Azt azért hozzá kell számolni, hogy ez a csapadékmennyiség a déli városrészt jelenti, ott van az Országos Meteorológiai Szolgálat állomása. Ennél kevesebb vagy sokkal több csapadék is eshetett városon belül is, hiszen lokálisan csaptak le a nyári zivatarok.

(fotó: Szendi Péter)

Csupán 7,56 kilométer per óra volt az augusztus átlagos szélsebesség Szombathelyen. Augusztus 6-án volt a legerősebb széllökés a múlt hónapban, akkor 59,7 kilométer per óra volt a szél ereje. A hónap 16,7 százalékában szélcsend volt – ezt is kiemeli az összeírás.

Barnulni bőven volt alkalma a napfürdőzőknek: 274 órát sütött a nap augusztusban, csak egyetlen nap volt, amikor nem volt része Szombathelynek napsütésben.

Ami az ősz első napjait illeti: folytatódik a nyári idő. Legközelebb a jövő hétfőn érkezhet csapadék, addig száraz, melegedő időjárás ígérkezik. Szeptember első vasárnapján 32 °C is lehet, és a rákövetkező napokon sem fogunk fázni: 22-26 °C lesz a napi maximum hőmérséklet. Az éjszakák is enyhék lesznek, várhatóan nem nagyon csökken 10 °C alá a hajnali minimum érték. Vagyis várni kell még egy kicsit az igazi őszre, bármit is mutat a naptár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!