Szombathely

2016.12.21. 18:00

Keleti nyelveken győzték meg a közönséget

Eisenstadt/Kismarton - Az idén is izgalmas volt a tartomány ifjúságügyi referátusa által megrendezett szónokverseny, amelyen keleti nyelveken igyekeztek meggyőzni a közönséget a diákok. A tavalyi győztes, a szombathelyi Sebestyén Áron ezúttal a zsűriben foglalt helyet. Az írásbeli versenyen viszont győzött!

Vas Népe

Tizennegyedszer rendezte meg a Keleti Nyelvek Szónokversenyét az ifjúsági osztály, írásban nyolcadszor adhattak számot érvelési képességeikről a diákok, adta hírül az ORF internetes, magyar nyelvű portálja. A Keleti Nyelvek Szónokversenyén magyar, horvát és orosz nyelven kell választott témájukról elegánsan, okosan és főleg meggyőzően beszélniük a versenyzőknek, akik a Felsőőri Kétnyelvű Gimnáziumból, a Felsőlövői Tartományi Gimnáziumból, a Felsőpulyai Gimnáziumból és a felsőőri óvónőképzőből kerültek ki.

Középen Sebestyén Áron, az írásbeli verseny győztese. Balról Heinz Zitz, a Burgenlandi Iskolatanács elnöke, jobbra Astrid Eisenkopf ifjúsági tartományi tanácsos - ők adták át a díjakat Fotó: LJR.AT

Nemcsak magyar anyanyelvű diákok indultak, a verseny célja kifejezetten a keleti nyelvek vonzerejének növelése, a nyelvi akadályok leépítése, a többnyelvűség támogatása. A szónokversenyen összesen 30, az írásbeli versenyen 48 diák vett részt. A magyar zsűriben Seidler Andrea, a Bécsi Egyetem finnugor tanszékének professzora, Sebestyén Áron, a tavalyi verseny győztese, Hausmann-Farkas Elizabeth, az ORF magyar szerkesztőségének vezetője és Wurst Erzsébet, a NYEOMSZ elnökségi tagja foglalt helyet. A fogalmazásokat Őze Géza, a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium nyugalmazott tanára bírálta el.

A szónokverseny magyar nyertese Farkas Thyra (BRG Oberpullendorf), aki a környezetvédelemről tartott előadást. A témát ki-ki maga választotta: volt szó a migrációról, a szegénységről, Trianonról vagy éppen a sikerről. Az írásbeli verseny első helyezettje Sebestyén Áron (BRG Oberschützen), aki A diákság az királyság címmel írt fogalmazást. Áron tehát - aki Szombathelyről jár át naponta a felsőlövői gimnáziumba - az idén sem csak zsűritagként állt helyt, hanem versenyzőként is; csak most írásban jeleskedett. De hát ő állítja, hogy a diákság - az királyság. És milyen igaza van!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!