Szombathely

2016.12.18. 19:10

Ötkarikás futballtornák krónikája

Szombathely - Ötödik önálló kötetét mutatta be Gál László olimpiatörténész, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület alelnöke. Ezúttal az olimpiai futballtornák történetét dolgozta fel.

Vas Népe

Mi, magyarok joggal lehetünk büszkék arra, hogy az olimpiai játékok több mint 100 éves történetében - a megszerzett három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmünkkel - a labdarúgás legeredményesebb nemzete vagyunk a férfiak mezőnyében. Aranycsapatunk első nagy diadalát a Helsinkiben megszerzett olimpiai bajnoki cím jelentette, de egyéni mutatókban is az élen járunk. Az olimpiatörténet legeredményesebb labdarúgója Novák Dezső (két arany- és egy bronzérem), a legtöbb gólt Dunai Antal szerezte (13 gól - 1968 és 1972), a legtöbb gólt egy tornán pedig Bene Ferenc (12 gól - 1964) - kezdi ajánlójában a szerző, Gál László, akinek ötödik önálló, labdarúgással kapcsolatos kötetét vehetjük kézbe. Az Ötkarikás futballtornák című könyvében az eddigi olimpiai labdarúgótornákat idézi fel. De ez nem csak statisztika, a legfontosabb adatok mellett számos érdekességet tudhatnak meg, eleveníthetnek fel az olvasók, amelyeket sok fotó is illusztrál. Megelevenednek a régmúlt fantasztikus tudású labdaművészei, zseniális góllövői. Nagy diadalok és bukások, számtalan rekord, eddig nem hallott történetek között szemezgethetnek a futball szerelmesei. Természetesen bővebben olvashatnak a magyarokról; a sikereket olyan legendás labdarúgók idézik fel, mint Göröcs János, Palotai Károly, Szűcs Lajos, Kű Lajos és Dunai Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!